Vlada FBiH izbacila SABNOR na ulicu!

SKANDALOZNO Po drugi put u pet godina ostaju bez prostorija

Vlada FBiH izbacila SABNOR na ulicu! Za 15 dana SABNOR mora izaći iz prostora gdje su sustanari te, na zahtjev, Vladi FBiH vratiti prostor

Vlada Federacije BiH izbacila je na ulicu Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH.

- U godini kada obilježavamo 70 godina postojanja i 75 godina državnosti, koju su svojom životima platili brojni partizani, SABNOR Bosne i Hercegovine po drugi put u pet godina je na ulici - upozorio je dr. Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a BiH.

Nekad je SABNOR imao „svoja“ dva sprata u centru Sarajeva, pa se na kraju prostor sveo na svega dvije sobe.

  • Faksimil dopisa iz Vlade FBiH: Sve po zakonu
    Faksimil dopisa iz Vlade FBiH: Sve po zakonu

- Prije četiri godine iz Vijeća ministara BiH stigao je dopis te nalog za iseljenje, pa su nam oduzete i te dvije prostorije. Izbačeni smo na ulicu - kaže Nakaš.

Bez odgovora

Pomoć im je ponudilo Udruženje građana Bosanske krajine.

- Oni su nas primili kao sustanare. U njihovim smo prostorijama u Alipašinoj ulici plaćali telefon i struju. Dobili smo jedan prostor, u kojem smo radili. Dvije smo godine pisali Službi za zajedničke poslove FBiH da u slučaju otkazivanja sa UG Bosanske krajine, jer su s njima imali neke neriješene račune, nama dodijele prostor na korištenje, da tako doprinesu opstanku i ostvarivanju uloge SABNOR-a u našem društvu – ističe Nakaš.

Na pisma nisu dobili odgovor, sve do neki dan kada je UG Bosanska krajina naređeno da zbog dugova napusti prostor, a samim tim da u roku 15 dana iz prostora izbace, kako je navedeno, „lica i stvari“.

  • Nakaš: Ne daju nam priliku
    Nakaš: Ne daju nam priliku (Arhiva)

Čiji smo

- To znači da nam ne daju priliku te da i nas izbacuju – kaže Nakaš i dodaje da je ovo samo nastavak priče o odnosu prema SABNOR-u.

Federalna vlada, prema njegovim riječima, tako se pridružuje onima koji insistiraju da se naprave dva saveza, jedan FBiH i jedan RS, odakle i stižu takve najave.

- Bh. SABNOR-a svi se odriču. Niko nas ne finansira, Vlada FBiH za četiri godine nam je dala 3.000 KM, Vijeće ministara ništa. Svi govore da mi nismo njihovi – zaključuje Nakaš.

20 KM od članarina

Posebna su priča, kaže Nakaš, općinski i kantonalni odbori SABNOR-a. Uprkos zaklinjanju na jedinstvo, činjenica je da su u prošloj godini državnom savezu iz članarina općinski odbori uplatili svega 20 KM.

- Svako tu gleda sebe. Svi se pokušavaju finansirati od općina i kantona. Ali, to tako ne može. Nama treba državni SABNOR, krovno tijelo. To jedinstvo mora biti pokazatelj šta smo i ko danas u BiH – kaže Nakaš.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH