SKANDALOZNO

Vlada FBiH izbacila SABNOR na ulicu!

Za 15 dana SABNOR mora izaći iz prostora gdje su sustanari te, na zahtjev, Vladi FBiH vratiti prostor

Vlada FBiH: Naredili iseljavanje. Arhiva

Piše: S. KURT

8.9.2018

Vlada Federacije BiH izbacila je na ulicu Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH.

- U godini kada obilježavamo 70 godina postojanja i 75 godina državnosti, koju su svojom životima platili brojni partizani, SABNOR Bosne i Hercegovine po drugi put u pet godina je na ulici - upozorio je dr. Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a BiH.

Nekad je SABNOR imao „svoja“ dva sprata u centru Sarajeva, pa se na kraju prostor sveo na svega dvije sobe.


Faksimil dopisa iz Vlade FBiH: Sve po zakonu

- Prije četiri godine iz Vijeća ministara BiH stigao je dopis te nalog za iseljenje, pa su nam oduzete i te dvije prostorije. Izbačeni smo na ulicu - kaže Nakaš.

Bez odgovora

Pomoć im je ponudilo Udruženje građana Bosanske krajine.

- Oni su nas primili kao sustanare. U njihovim smo prostorijama u Alipašinoj ulici plaćali telefon i struju. Dobili smo jedan prostor, u kojem smo radili. Dvije smo godine pisali Službi za zajedničke poslove FBiH da u slučaju otkazivanja sa UG Bosanske krajine, jer su s njima imali neke neriješene račune, nama dodijele prostor na korištenje, da tako doprinesu opstanku i ostvarivanju uloge SABNOR-a u našem društvu – ističe Nakaš.

Na pisma nisu dobili odgovor, sve do neki dan kada je UG Bosanska krajina naređeno da zbog dugova napusti prostor, a samim tim da u roku 15 dana iz prostora izbace, kako je navedeno, „lica i stvari“.


Nakaš: Ne daju nam priliku. Arhiva

Čiji smo

- To znači da nam ne daju priliku te da i nas izbacuju – kaže Nakaš i dodaje da je ovo samo nastavak priče o odnosu prema SABNOR-u.

Federalna vlada, prema njegovim riječima, tako se pridružuje onima koji insistiraju da se naprave dva saveza, jedan FBiH i jedan RS, odakle i stižu takve najave.

- Bh. SABNOR-a svi se odriču. Niko nas ne finansira, Vlada FBiH za četiri godine nam je dala 3.000 KM, Vijeće ministara ništa. Svi govore da mi nismo njihovi – zaključuje Nakaš.

20 KM od članarina

Posebna su priča, kaže Nakaš, općinski i kantonalni odbori SABNOR-a. Uprkos zaklinjanju na jedinstvo, činjenica je da su u prošloj godini državnom savezu iz članarina općinski odbori uplatili svega 20 KM.

- Svako tu gleda sebe. Svi se pokušavaju finansirati od općina i kantona. Ali, to tako ne može. Nama treba državni SABNOR, krovno tijelo. To jedinstvo mora biti pokazatelj šta smo i ko danas u BiH – kaže Nakaš.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.