UBISTVO POLICAJACA

Hoće li veterani autokriminala otkriti ubice?

Piše: A. ALJIMI

29.10.2018

Opsežna istraga mučkog ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića i jučer je intenzivno trajala. Potencijalne osumnjičene istražitelji i dalje danonoćno privode te provjeravaju njihove alibije.    

Isljednici sa sarajevskim tužiocima za privedene imaju bezbroj pitanja te uporno od njih pokušavaju izvući bilo šta što ih može odvesti ka ubicama.

Podmetanja suparnicima

Informacije koje od njih dobivaju, kako saznajemo, za sada su od slabe koristi, jer pripadnici podzemlja to vješto koriste da bi krivična djela podmetnuli suparnicima.

Kako nam je otkrio policijski izvor, istraga je proširena i na zatvore te pritvorske jedinice. Automafijaši koji su već iza rešetaka mogli bi prekinuti šutnju i istražiteljima otkriti korisne informacije o ubicama.

Saznajemo da su saslušani svi pripadnici automafijaške grupe Danila Cicovića, njih 27, koji su pohapšeni u akciji kodnog naziva “Volan”. Oni se nalaze u zatvorima širom BiH, kao i u pritvorskim jedinicama.   

Sarajevska policija i dalje na nogama: Specijalci s dugim cijevima kontrolirali vozila

Među njima su veterani autokriminala u BiH poput Miroslava Škobe, Njegoša Purkovića, Bojana Košarca, Miloša Todorovića, Vladimira Stevanovića, Miroslava Pajića, Srete Pajića te Enisa Mandala zvanog Pajser. Oni su hapšeni i u akcijama suzbijanja automafije “Kamen”, “Trebević” i “Kum”, ali su se brzo nagodili s Tužilaštvom za blaže kazne. Istražitelji računaju da će se neki od njih u međuvremenu slomiti i pružiti korisne informacije o ubicama. 

Ispitano 49 osoba 

U međuvremenu sarajevsko tužilaštvo i MUP dali su zajedničko saopćenje za javnost o dosadašnjim rezultatima istrage. 

- Radeći na rasvjetljavanju krivičnog djela ubistva pripadnika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, službenici ove policijske agencije do sada su pod nadzorom Tužilaštva KS saslušali i ispitali 49 osoba. Većina njih je i kriminalistički obrađena u prostorijama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo - navodi se u saopćenju. 

Ubijeni policajci Šehović i Vujinović: Bili ponos MUP-a KS

Policajci su, podsjetimo, likvidirani u petak rano ujutro oko 4.20 sati, tokom patroliranja u sarajevskom naselju Alipašino Polje, C faza, kada su zatekli automafijaše tokom krađe Golfa 6 hrvatskih registarskih oznaka. Prvim rafalom iz “kalašnjikova” usmrćen je Šehović, a drugim je u glavu pogođen Vujinović, koji je nakon nekoliko sati borbe za život podlegao u KCUS-u.

Pretresi na 12 lokacija  

Tokom prethodna dva dana, kako je precizirano u saopćenju, izvršeni su pretresi na 12 lokacija u RS.

U akciju pronalaska ubica uključene su gotovo sve policijske agencije MUP-a KS, MUP RS, FUP, SIPA, Granična policija, dok im asistenciju pruža i OSA BiH.

Milinković ima čvrst alibi

U međuvremenu je razjašnjeno da Njegoslav Milinković koji je prije tri dana privođen u MUP KS na informativni razgovor nema nikakve veze s ubistvom Šehovića i Vujinovića.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora iz MUP-a RS i MUP-a Kantona Sarajevo, Milinković ima alibi, a prošao je i poligraf.

Pojedini mediji su Milinkovića proglasili glavnim osumnjičenim u ovom predmetu, ali je to tokom jučerašnjeg dana i sam demantirao tvrdeći da je on na slobodi te da nema veze s ubistvima. Mnogi članovi automafijaških grupa, tvrdi naš izvor, su u međusobnom sukobu, tako da se privođenja iskorištavaju da jedni drugima podmetnu krivično djelo te da se riješe konkurencije, a tako zbunjuju i istražitelje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.