SARAJEVO

Ko je bio Fahrija Karkin

Još jučer je boravio na Sudu BiH u svojstvu advokata optuženih u predmetu "Atif Dudaković i ostali"

A.Aljimi

1.11.2018

Poznati sarajevski advokat Fahrija Karkin umro je u 71. godini jutros u Sarajevu, potvrdio nam je Senad Kreho, predsjednik Advokatske komore KS.

Preminuo je od posljedica srčanog zastoja.

Karkin je važio za vrsnog pravnika i jednog od najboljih krivičara u Bosni i Hercegovini.


Knjiga i danas je najbolja uputa za ponašanje jednog pravnika

Oko Fahrije Karkina uvijek su kružile priče o nevjerovatnoj upornosti pri odbrani klijenta.

Neke od svojih najinteresantnijih slučajeva, kao i detalje iz privatnog života opisao je u svojoj knjizi „Karkin - biografski zapisi sarajevskog advokata“, koja je svjetlost dana ugledala 2010. godine.

Vrlo brzo su je po knjižarama razgrabili mladi pravnici, kao i njihove starije kolege. Ovo štivo i danas ide od ruke do ruke te predstavlja svojevrsni praktikum o ponašanju advokata u sudnici i van nje.

Bio je angažiran u nekim od najsloženijih i najpoznatijih sudskih procesa vođenih u našoj zemlji. Karkin je branio optužene muslimanske intelektualce predvođene Alijom Izetbegovićem u Sarajevskom procesu 1983. godine.


Prije rata zastupao Krajišnika i Karadžića

Ugledni advokat Fahrija Karkin tokom svoje bogate pravosudne karijere nikada nije odbijao zastupati ljude bez obzira na to za koje krivično djelo se terete. 

Kako je često isticao i na suđenjima, osnovno pravo svakog optuženika je pravo na odbranu, odnosno na pravično i fer suđenje za koje se tokom glavnih pretresa veoma zalagao.   

Tako nije odbio braniti ni Momčila Krajišnika i Radovana Karadžića prije rata. Oni su se teretili za pronevjeru građevinskog materijala. 

Osuđeni su na tri i po godine, ali je u drugostepenom postupku Karkin uspio da ih oslobodi. Kasnije je ovaj vrsni pravnik u brojnim intervjuima pitan o svom odnosu s ovom dvojicom. Ponajviše jer su kasnije kao čelnici Republike Srpske počinili brojne ratne zločine, što je dokazano u Međunarodnom tribunalu u Hagu. Veliki kuriozitet iz tog procesa, kako je otkrio Karkin u jednom intervjuu, jeste da je on baš Karadžiću diktirao žalbu, a ovaj ju je kucao na pisaćoj mašini.

On je imao i svog omiljenog klijenta Ismeta Bajramovića Ćelu, za kojeg je često govorio da mu je kao sin.

Osim njega, ovaj ugledni advokat branio je Šemsu Šiljka, Muhameda Ali Gašija, Ramiza Delalića Ćelu, Zijada Turkovića i mnoge druge. 

Najpoznatiji u regionu bio je po odbrani Šemse Šiljka, najpoznatijijeg bjegunca i posljednjeg osuđenika na smrt u bivšoj Jugoslaviji.

Još jučer je boravio na Sudu BiH u svojstvu advokata optuženih u predmetu "Atif Dudaković i ostali".


Karkin je bio jedini štreber na Bistriku

Fahrija Karkin odrastao je u sarajevskom naselju Bistrik. Tokom mnogobrojnih intervjua najviše se prisjećao prostranstva i slobode ove sarajevske mahale.

Često je isticao da se kao dječak manje igrao s djecom te da je bio jedini štreber na Bistriku i da je čitao čak i na putu do škole. Osim obaveznog gradiva Pravnog fakulteta, kao student je čitao historijske knjige jer je, kako je govorio, ta nauka bila njegova druga ljubav.

Mogao je Fahrija biti i slikar. No, stvar je u svoje ruke preuzela njegova majka, koja ga je iz Umjetničke škole prepisala u Prvu gimnaziju, a zatim odredila da se, umjesto historijom, treba baviti pravom, a završio ga je u rekordnom roku – za tri i po godine – i vjerovatno je jedan od rijetkih koji su počeli raditi dan nakon što su diplomirali.

Često je tokom razgovora znao kazati: “Ako ti ja zatrebam, znači da si napravio dobar belaj.”



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.