REAKCIJE

Bukvarević neće ispraviti nepravdu prema borcima

Ministar naveo da su se s odlukom saglasili predstavnici boračkih organizacija

Vlada usvojila odluku o utrošku devet miliona KM

M.R.S.

6.12.2018

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, prema svemu sudeći, neće izmijeniti kriterije za dodjelu jednokratne novčane pomoći boračkim kategorijama i tako omogućiti da nju dobiju svi nezaposleni borci.

Izmijeniti kriterije

Iz Jedinstvene organizacije boraca “Unija veterana” Tuzlanskog kantona upozorili su da se, prema tim kriterijima, za pomoć ne mogu prijaviti maloljetni i borci rođeni između 1963. i 1973. godine, jer danas imaju manje od 56 godina, bez obzira na to što su nezaposleni.

Stoga su pozvali ministra Bukvarevića i premijera Fadila Novalića da isprave nepravdu.

Pitali smo jučer ministra Bukvarevića hoće li izmijeniti kriterije kojima su isključene određene kategorije boraca, ali nam je, umjesto konkretnog odgovora, rečeno da su se s odlukom o utrošku novca saglasili predstavnici deset boračkih organizacija. No, među njima nije JOB “Unija veterana” BiH.

Daljnje mjere

U uredu premijera Novalića rečeno je da nisu dobili nikakav zahtjev boraca.

Faruk Šahović, predsjednik JOB-a “Unija veterana” TK, jučer je istaknuo da će poduzeti daljnje mjere ako kriteriji ne budu izmijenjeni.

Mizeran iznos

Šahović je ukazao i na mizeran iznos jednokratne pomoći, jer ona iznosi 4,5 KM po mjesecu učešća u oružanim snagama pa ispada da jedan dan u rovu vrijedi 15 feninga.

- Borci nisu zaslužili da im se 24 sata dnevno u rovu, na liniji, u akciji plaća s toliko novca. To je uvreda – dodao je Šahović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.