USPJEH

Rast zaposlenosti u općini Tešanj 55 posto

Načelnik Suad Huskić zadovoljan zbog rezultata koje su postigli

Huskić: Ponosan sam na postignuti uspjeh. Arhiv

Fena

10.12.2018

U općini Tešanj ima 14.000 radnih mjesta, a prije pet godina ih je bilo devet hiljada. Dakle, u pet godina je otvoreno pet hiljada novih radnih mjesta, što je rast od 55 posto.

Općina Tešanj jedna je od sudionica Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), a za nešto više od godinu realizacije pokazali su najbolje rezultate od ukupno 18 lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine.

Načelnik općine Tešanj Suad Huskić zadovoljan je zbog rezultata koje je postigla ta općina, ali i zbog toga što, kako je istakao, u BiH postoje projekti i sistemi kojima se vrednuje rad, trud i posvećenost općina.

– Objektivnošću, standardima i zdravom konkurencijom najviše se može pomoći Bosni i Hercegovini. Ponosan sam na postignuti uspjeh. To je rezultat rada cijele općine, općinske uprave/administracije, Općinskog vijeća, preduzeća ''Rad'', pa i mene kao načelnika. Za dobar rezultat lokalne zajednice potreban je spektar dobro organiziranih aktivnosti u javnom i privatnom sektoru, u civilnom društvu i među građanima. Mi smo, eto, uspjeli u tome. Naravno, nije sve idealno i Tešanj može i mora i bolje od trenutnog – rekao je Huskić.

Tešanj ima uspješno organiziran javni sektor, što uključuje i komunalno preduzeće.

– U konkretnom slučaju, visoki standardi u pogledu rezultata rada i onim što se ostvaruje u lokalnoj zajednici, ambiciozno postavljeni ciljevi planirani strategijom, visok nivo svijesti o potrebi saradnje s privatnim sektorom i kontinuirani rad na realizaciji – pojašnjava Huskić.

Prednost Tešnja u odnosu na ostale je, prema riječima općinskog načelnika, u jakoj sinergiji između javnog i privatnog sektora.

– U Tešnju postoji dobar poslovni ambijent koji onda omogućava i bolje poslovne rezultate, a sve to utječe na kvalitet života stanovništva – naglasio je Huskić.

Kako je dodao, u posljednjih pet godina otvoreno je pet hiljada radnih mjesta. 

- Specifično je da oko 850 ljudi svakog dana dolazi u Tešanj na posao. To su dnevne migracije, a radi se o ljudima iz susjednih općina Doboj, Doboj Jug, Teslić, Maglaj, Modriča… – kazao je načelnik općine Tešanj.

Prema zvaničnim podacima, na području općine Tešanj ima i oko pet hiljada nezaposlenih, ali ih oko 1.500 do 2.000 aktivno traži posao. Kao i ostali dijelovi Bosne i Hercegovine, djelimično su zahvaćeni trendom odlaska stanovništva, ali bilježe i slučajeve dolaska čitavih porodica u Tešanj.

– U tom pogledu, malo manje osjetimo migracije i odlazak iz Bosne i Hercegovine, ali ipak niko u BiH nije i ne može biti imun na ono što su aktuelni trendovi. Svi moramo uraditi više da zaustavimo ove negativne trendove – naglasio je.

Huskić kaže da je za uspjeh lokalne zajednice potrebno vremena i truda. Mnogo toga se ne može postići samo za jedan mandat, niti to načelnik može sam. Razvoj se ostvaruje posvećenošću, ustrajnošću i uključenjem velikog broja sudionika, političkih i drugih subjekata, pozitivno usmjerenih ka razvoju lokalne zajednice u kojoj žive.

– Potrebno je da postoji visok nivo političke stabilnosti, da postoji sinergija u kojoj javni i privatni sektor imaju visok stepen povjerenja, u kojem razvoj lokalne zajednice pomaže i civilno društvo. Sve to ukomponirano s dobrom organizacijom, strateškim planiranjem i realizacijom takvih planova daje rezultate - istakao je Huskić.

Priznanja za saradnju na MEG projektu, osim Općine Tešanj, dobili su i načelnici općina Bosanska Krupa, Gračanica, Gradačac, Gradiška, Kalesija, Kostajnica, Bosanska Dubica, Prnjavor, Sanski Most, Teslić i Žepče, te gradonačelnici Bihaća, Cazina, Doboja, Prijedora i Tuzle.

Općine i gradovi uključeni u MEG projekt predano su radili na poboljšanju pružanja javnih usluga, osluškivali potrebe stanovništva u lokalnim zajednicama i radili na boljem upravljanju rezultatima. To je dovelo do boljeg uvezivanja, uključivanja ranjivih grupa i odgovaranja na njihove potrebe, kao i poboljšanja komunalnih usluga. Na taj način doveli su do obnove vodovodne mreže, smanjenja gubitaka vode i sanacije kanalizacijske mreže, ali i ulagali u poslovno okruženje, podršku poduzetništvu, poticajima i zapošljavanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.