BANJA LUKA

Izabrano rukovodstvo Vijeća naroda RS

Predsjedavajuća u novom sazivu je Nada Tešanović iz SNSD-a

S današnje konferencije za medije. G. Dakić

G. DAKIĆ

12.12.2018

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske (RS) i u novom sazivu je Nada Tešanović iz SNSD-a. 

Ona je istakla da je Vijeće naroda RS danas konstituirano u prostorijama Narodne skupštine RS. 

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici za dopredsjedavajućeg iz bošnjačkog naroda izabran je Dževad Mahmutović, iz srpskog naroda Vojislav Gligić, a iz reda Ostalih Jovana Čarkić.

Mahmutović je rekao da očekuje da u narednom periodu budu efikasni kao i na današnjoj prvoj sjednici.

- Koristit ćemo sve mehanizme za odbranu nacionalnih interesa Bošnjaka - rekao je Mahmutović u izjavi novinarima, ističući da zasad ne može govoriti o nekim najavama ustavnih promjena u RS.

Gligić je istakao da ne postoji način da se ukine Vijeće naroda RS bez volje Vijeća. On je rekao da delegati mogu zaustaviti ustavne promjene.

- U Vijeću naroda neće biti moguće vršiti izmjene Ustava ako one ne bude dogovorene. Vrijeme će pokazati da li ćemo se dogovoriti oko toga ili ne. Vijeće naroda RS nije drugi dom. Ono ne razmatra zakone koje usvaja NSRS. Vijeće razmatra da li usvojeni zakoni privređuju nacionalni interes konstitutivnih naroda. Da bi se promijenio Ustav, za to moraju glasati dvije trećine poslanika NSRS i dvije trećine svakog kluba u Vijeću naroda RS - kazao je Gligić.

Vijeće naroda RS ne učestvuje u postupku donošenja zakona, propisa i drugih akata s Narodnom skupštinom RS, nego vrši kontrolu izglasanih zakona, propisa i akata radi utvrđivanja da li se njima ugrožavaju vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.