BANJA LUKA Ministar pravde BiH

Grubeša: Dan RS nije neustavan

On je poručio da Republika Srpska postoji i da je sastavni dio BiH

SRNA
12.01.2019 11:31

Josip Grubeša

Foto: Arhiv

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je da dan RS nije neustavan i da se njenim građanima mora dati pravo, kao i drugima u BiH, da slave svoje praznike bez medijske hajke. 

Grubeša, koji je bio u hrvatskoj delegaciji na obilježavanju dana RS u Banjoj Luci, zbog čega se našao na meti žestokih udara iz Sarajeva i Zagreba, smatra da su ti napadi nerazumni i da svi u BiH moraju shvatiti da je RS realnost.

- Reakcije nekih medija povodom proslave dana RS samo dokazuju ono što sam tada rekao, a neki negirali. Ako hoćemo naprijed, moramo prihvatiti druge i poštovati njihove praznike, a ne biti uvrijeđeni - rekao je Grubeša.

On je poručio da Republika Srpska postoji i da je sastavni dio BiH te da se neistine često koriste za napade na RS kada se poziva na odluku Ustavnog suda BiH i govori kako je 9. januar proglasio neustavnim.

- Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. januara neustavan kao takav, nego da su protuustavne neke odredbe iz Zakona o praznicima Republike Srpske, a konkretno se odnose na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja Dana Republike. Treba poštovati da su u Republici Srpskoj odmah proveli odluku Suda i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi - podsjetio je Grubeša.

Prema njegovim riječima, mediji koriste zabludu u koju su namjerno doveli javno mnijenje da taj dan samoinicijativno proglase neustavnim.

- Da ne govorimo da ignoriraju postojanje novog zakona kojim je ovo uređeno. Tako je, prema važećem zakonu Republike Srpske, dan RS potpuno legalno 9. januar. I to je sve u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, zbog čega je napad na mene ili moje stranačke kolege neutemeljen i maliciozan - istakao je Grubeša.

Obilježavanju dana RS, 9. januara, u Banjoj Luci prisustvovali su lider HDZ-a Dragan Čović te visoki funkcioneri ove stranke Vjekoslav Bevanda, Davor Čordaš, Josip Jerković i Josip Grubeša.

Federalni i zagrebački mediji osudili su njihov postupak, a na udaru se našao i ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

NA VRH