SARAJEVO Epidemija ospica ne jenjava

Prijeti da oboli 60.000 osoba!

U KS trenutno oboljelo 113, ali od skoro 120.000 stanovnika starosti od 0 do 30 godina, vakcinisano ih je manje od 50 posto

A. NUHANOVIĆ – D. BAŠIĆ

Nije jasno kad je umrla beba na KCUS-u i je li samo jedna


Nakon saznanja da je na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) umrla beba zaražena morbilima (ospicama), u glavnom gradu BiH raste strah od širenja ove bolesti.  

Misterija smrti 

Vijest o smrti bebe na Pedijatriji na Jezeru jučer su potvrdili i iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, ali i saopćenjem upućenim svim medijima s KCUS-a, odakle se, inače, rijetko oglašavaju o dešavanjima koja su od javnog interesa.

No, i dalje nije jasno zašto je tek u četvrtak objavljeno da je umrla jedna beba, kad se o tome saznalo još u ponedjeljak. Tada je ta vijest javljena redakciji “Avaza” te smo je i objavili uz odgovor s KCUS-a da “informaciju ne mogu ni potvrditi ni demantirati”.

S duge strane, roditelji devetomjesečne Ajdine Osmanović o njenoj smrti obaviješteni su u četvrtak. Je li moguće da se od roditelja tri dana krila informacija o smrti bebe ili je, pak, umrla još jedna, pojašnjenje smo i jučer zatražili u KCUS-u, ali na naš dopis nisu odgovorili!

U saopćenju KCUS-a tvrdi se, pak, da je trenutno hospitalizirano 12 pacijenata na Klinici za infektivne bolesti te još jedno dijete na Pedijatrijskoj klinici, koje ima teške plućne komplikacije i na respiratoru je.

Doznajemo da je u posebno teškom stanju beba stara šest mjeseci, koja nije vakcinisana.

- Na Kliniku za infektivne bolesti KCUS-a svakog dana se javi više od 10 novih pacijenata sa morbilima, što je sasvim siguran znak o pojavi epidemije. Veoma je moguće da će epidemija u narednim danima imati intenzivniju sliku - potvrdili su s KCUS-a.

Apel iz Vlade  

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo naveli su da je od januara do jučer 113 osoba zaraženo morbilima. Najviše oboljelih je na području sarajevske općine Novi Grad.

Pretpostavlja se da je stvarni broj oboljelih barem pet puta veći od onog prijavljenog Zavodu! Aida Pitić, šefica Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo, kaže da su njihove ekipe svakodnevno na terenu i da se slučajevi prate. 

- Utvrdili smo da imamo skoro 120.000 stanovnika starosti od 0 do 30 godina, a kako je pokrivenost imunizacijom manja od 50 posto, teoretski, imamo šansu da nam oboli 60.000 ljudi. Nadamo se da do toga neće doći. Sve radimo kako bismo smanjili rizik od obolijevanja. Utvrdili smo da su svi oni koji su oboljeli iz skupine nevakcinisanih – ističe Pilav. 

Zavod za javno zdravstvo KS uputio je javni poziv roditeljima da vakcinišu djecu protiv morbila, ali i protiv drugih bolesti od kojih štiti vakcina. Isti apel uputila je jučer i Vlada Kantona Sarajevo.

Dvije doze  

- Vakcinacija se, prema našem kalendaru, obavlja sa dvije doze vakcine protiv morbila, rubeole i zaušnjaka (MRP/MMR vakcina) s navršenih 12 mjeseci i u šestoj godini. Zaštita vakcinom je, također, moguća ukoliko se da unutar 72 sata po kontaktu s oboljelim - navode iz Zavoda za javno zdravstvo.

Roditelji strahuju da odvedu djecu na KCUS

Mnogi roditelji, nakon posljednjih dešavanja, odbijaju odvesti djecu na pregled na Pedijatrijsku kliniku na Jezeru, jer ima djece zaražene morbilima koja nisu izolirana od pacijenata oboljelih od drugih, nezaraznih bolesti.

- Postoji ogromna opasnost da se morbili nekontrolirano prošire, naročito i zato što beba nije izolirana - požalili su se roditelji koji su nas kontaktirali.

NA VRH

Podijeli članak na