SVEČANOSTI

Velik si, Bruse

Nagradu Dikinsonu dodijelio gradonačelnik grada Sarajeva Abdulah Skaka

Sa svečanog uručenja priznanja. S. Saletović

A. Ču.

6.4.2019

Brusu Dikinsonu (Bruce Dickinson), legendarnom frontmenu britanskog benda ''Iron Maiden'', u sarajevskoj Vijećnici uručeno je priznanje ''Počasni građanin grada Sarajeva''.

Dikinson je, podsjetimo, ako ima uopće neko da o tome ništa ne zna, svjesno preživio golgotu da bi došao u opkoljeno Sarajevo i održao koncert u Bosanskom kulturnom centru. 

- Nevjerovatno je da sam došao ovdje nakon 25 godina i koliko moj dolazak zapravo znači građanima Sarajeva. Iznimno mi je drago što sam dobio ovu simboličnu nagradu. Želio bih je podijeliti s građanima Sarajeva koji su preživjeli opsadu i koji su za vrijeme rata bili tu. S ljudima koji su trenutno u ovoj prostoriji. Zaista je ovo velika čast - rekao je Dikinson.

Nagradu "Počasni građanin Sarajeva" Dikinsonu je dodijelio gradonačelnik grada Sarajeva Abdulah Skaka.

- Dolazak Brusa Dikinsona 1994. godine zapravo bio je trenutak kada smo znali da ćemo preživjeti, da će Sarajevo preživjeti i da će Bosna i Hercegovina preživjeti. Drago mi je da smo formalizirali ovaj čin i što smo dodijeli ovu nagradu, iako je ona samo simbol onoga što građani Sarajeva osjećaju u srcima - rekao je Skaka.

Dikinson je u Sarajevo stigao sinoć da bi prisustvovao događaju koji je upriličen povodom obilježavanja Dana grada Sarajeva.

Povodom herojskog čina dolaska Dikinsona sa svojim prijateljima, muzičarima Aleksom Elenom (Alex) i Krisom Dejlom (Chris Dale) snimljen je veličanstveni film "Scream for me, Sarajevo", koji na poseban način govori o opkoljenom Sarajevu kroz prizmu nenajavljenog tadašnjeg koncerta 14. decembra 1994.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.