REAKCIJE

Poduzet ćemo sve da zaštitimo članove

Federalna vlada nema pravo obustaviti isplate po tužbama državnih službenika

Sjednica Vlade FBiH: Obustava isplata do donošenja rebalansa budžeta

M.R.S.

11.4.2019

Federalna vlada nema pravo obustaviti isplate po tužbama državnih službenika i mi ćemo poduzeti sve pravne radnje da zaštitimo naše članove, naglasio je danas Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH.

-Parlament je usvojio budžet, po kojem ide 40 miliona KM za izvršenje presuda, a sada se Vlada stavila u ulogu Parlamenta. Isplate su trebale početi u aprilu, ministrica finansija Jelka Milićević je potpisala nalog, ali premijer Fadil Novalić to zaustavlja. Neko mora odgovarati za to – rekao je Kurtović.

Njegova reakcija je uslijedila nakon što je Vlada FBiH danas zadužila premijera i ministricu finansija da obustave sve isplate obaveza utvrđenih sudskim odlukama do donošenja rebalansa budžeta, kojeg Federalno ministarstvo finansija treba dostaviti u roku od 15 dana.

-Rebalansom treba 15 miliona KM, od 40 miliona KM, preraspodjeliti na ispunjavanje obaveza koje će biti utvrđene Zakonom o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica. Na ovaj način Vlada FBiH namjerava ispuniti zahtjeve boračkih udruženja da primjena ovog zakona, umjesto 1. oktobra, počne 1. jula ove godine – saopšteno je iz Vlade.

Zaključeno je da ostatak od 25 miliona KM treba planirati tako da za izmirenje presuda u cjelosti, što obuhvata i kamate, ide osam miliona KM, a 17 miliona KM za izmirenje obaveza po osnovu vansudske nagodbe, za koju tek treba uputiti javni poziv.

-Uposlenicima u javnom sektoru treba omogućiti da se odreknu zateznih kamata, kao što su to uradili rudari rudnika Kreka, rudari Kaknja, a uposlenici JP Elektroprivreda BiH nisu uopće tužili poslodavca, iako su na to imali pravo, i tako ostvarili uštede od oko 260 miliona KM – dodaje se u saopštenju Vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.