OTKRIVAMO

Traže odricanje od bh. pasoša

Pokušali smo svojevremeno ovaj problem delegirati kao jednu od tačaka zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH, ali to nije usvojeno

Ministarstvo civilnih poslova BiH istaklo problem i u Upitniku

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

9.5.2019

Hrvatska ne poštuje Sporazum o dvojnom državljanstvu sa BiH koji bi trebao omogućavati građanima dvije zemlje da zadrže državljanstva svojih matičnih domovina ako i uzmu pasoš druge zemlje. Ovaj sporazum iniciran je 2007., a njegova provedba počela je 2012. godine, ali samo jednostrano, i to u našoj zemlji.  Potvrdio je to u razgovoru za „Dnevni avaz“ Milan Zjajić, pomoćnik državnog ministra civilnih poslova u Sektoru za državljanstvo i putne isprave.   

Brojni slučajevi

On je kazao i da su brojni slučajevi u kojima su bh. građani koji su se odlučili i za uzimanje hrvatskog državljanstva po nalogu iz Hrvatske zatražili ispisnicu iz knjige državljana BiH. Zjajić pojašnjava da se odricanje od bh. državljanstva ne traži samo onima koji nisu hrvatske nacionalnosti nego i Hrvatima.  

- Kada neko stječe bh. državljanstvo, a posjeduje državljanstvo Hrvatske, mi ne tražimo odricanje, a javljaju nam se ljudi koji kažu da Hrvatska insistira da se odreknu bh. državljanstva ako traže hrvatski pasoš.

Traže to i od Hrvata iz BiH i od onih osoba koje su hrvatsko državljanstvo stekle brakom. Apsurdno je da imamo Sporazum o dvojnom državljanstvu između dvije zemlje, a da Hrvatska primjenjuje u ovakvim slučajevima svoj zakon – kaže Zjajić.

Ističe da se Ministarstvo u više navrata obraćalo hrvatskim nadležnim institucijama u vezi s ovim problemom, ali da su svi apeli uglavnom ostajali bez odgovora iz susjedne zemlje.  

- Pokušali smo svojevremeno ovaj problem delegirati kao jednu od tačaka zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH, ali to nije usvojeno. Samo jednom smo dobili jedan nesuvisli odgovor da zakon o državljanstvu u Hrvatskoj predviđa odricanje od državljanstva ako se uzima njihovo, ali i naš zakon to predviđa, ali zato imamo taj zajednički sporazum – ističe Zjajić.

 Recipročne mjere

Naglašava da je bilo i razmišljanja da se Hrvatskoj na ovakvo ponašanje uzvrati recipročnim mjerama i da se i od njihovih državljana traži da se odreknu svog državljanstva u korist onoga BiH.

- Ali, shvatili smo da bismo tako naštetili opet najviše našim građanima koji su mahom iz BiH otišli u Hrvatsku - potcrtava Zjajić.

Bosna i Hercegovina ima sporazume o dvojnom državljanstvu još sa Srbijom i Švedskom i Zajjić naglašava da se oni u potpunosti poštuju obostrano.

- S tim da imamo manji broj švedskih državljana koji su uzeli i bh. državljanstvo od onih koji uzimaju švedsko, jer manje Šveđana ima boravak u našoj zemlji nego bh. državljana u Švedskoj.

O pitanju provedbe Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Hrvatske upit smo poslali i Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova susjedne zemlje, a odgovor još čekamo.

Istakli problem i u Upitniku

Zjajić kaže da je Ministarstvo u odgovorima na dodatna pitanja Evropske komisije u Upitniku o provedbi međunarodnih sporazuma jasno istaklo da se Hrvatska ne pridržava Sporazuma o dvojnom državljanstvu, a da ga BiH provodi. Također, bilo je pokušaja sa bh. strane da se formira zajednička komisija koja bi riješila ovaj problem, ali Hrvatska je to odbila.

Ako se sporazum zove o dvojnom državljanstvu između Hrvatske i BiH, onda je logično da se neće tražiti odricanje. Jer, ako će se tražiti odricanje, onda nama sporazum ne treba, šta će nam, svako prima po svom zakonu i riješeno pitanje, ističe Zjajić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.