POLITIKA

Lagumdžija između suza i vike

Govorio je i o Bh. bloku, koji je SDA, kako je kazao, "lukavo i inteligentno" nasamarila

Zlatko Lagumdžija. Screenshot

I.K./Avaz.ba

11.5.2019

Gostujući na Face TV-u kod Senada Hadžifejzovića, Zlatko Lagumdžija, bivši lider SDP-a BiH i inicijator novog Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD), odgovarao je sinoć na brojna pitanja, ugodna i ona koja to nisu. Bilo je riječi o aktuelnoj političkoj situaciji, a naposlijetku je pustio i suzu.

Govorio je Lagumdžija tako o Bh. bloku, koji je, kako je kazao, mogao kao pobjednička stranka lako ući u vlast, ali ih je SDA "lukavo i inteligentno" nasamarila.

Kada je riječ o novom Pokretu socijalne pravde i demokratije, čiji je Lagumdžija inicijator, a koji je prouzrokovao dosta razmirica među ljevičarima, Lagumdžija ističe kako je to zapravo pokušaj spašavanja ljevice u BiH.

- Ma sjeo sam sa Željkom Komšićem i rekao mu: "Dosta je, bolan, tog dijeljenja i narcisoidnosti! Vidiš li gdje se ljevica nalazi? U kanalizaciji! Haj'mo to zaustaviti." Ovo je veće od moje i Željkove sujete, i od bilo čije sujete u ovoj zemlji - kazao je Lagumdžija.

Nadugo i naširoko iznosio je Lagumdžija argumente zašto Pokret socijalne pravde i demokratije ne ide ni na čiju štetu, već upravo suprotno. Kada je riječ o aktuelnom predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću, prokomentirao je:

- Ako Nermin Nikšić nekome nešto duguje i ako mu ovo stanje odgovara, onda je formiranje SPD-a na njegovu štetu.

Tokom emisije pljuštale su optužbe, pitanja i odgovori, a u jednom trenutku napetost u studiju se mogla rezati. 

Ironično je Hadžifejzović pitao Lagumdžiju i je li to, nakon svih ovih godina, "došao tobe", na šta se, vidno iznervirani, Lagumdžija pravdao i u jednom trenutku upitao Hadžifejzovića: "Je l' ti meni vjeruješ da se ja želim boriti za ovu zemlju?"

Iznerviralo je Zlatka i Senadovo pitanje o saradnji sa SDA, na šta je Lagumdžija odgovorio:

- Ja bio sa SDA?! Daj, Senade, bogati, popusti malo! Ja sam bio sa SDA onoliko koliko si bio i ti!

Bilo je riječi i o otkazu dr. Ismeta Gavrankapetanovića s KCUS-a i Medicinskom fakultetu u Sarajevu, ali i mnogim drugim temama.

Naposlijetku su se tenzije ipak spustile, a Lagumdžija je pustio i suzu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.