SARAJEVO

Opozvan početak suđenja Goranu Salihoviću

Optužen da je iznad limita potrošio više od 83.000 KM troškova reprezentacije

Salihović: Ranije negirao krivicu

Piše: M. Aš.

22.5.2019

U Općinskom sudu u Sarajevu za danas je trebalo biti zakazano suđenje Goranu Salihoviću, bivšem glavnom državnom tužiocu, optuženom za zloupotrebu službenog položaja dok je rukovodio Tužilaštvom BiH, no kako nam je rečeno u Sudu, ovo ročište je opozvano.

Za sada razlozi nisu poznati. Iz Općinskog suda nam je rečeno da će više detalja biti poznato dok stranke u postupku dobiju rješenje o opozivanju ročišta.

Optužnica Tužilaštva BiH, koju je sada preuzelo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, tereti ga da je iznad limita potrošio više od 83.000 KM reprezentacije. Prema optužnici, on je budžetska sredstva namijenjena i za ekshumacije trošio u kafanama, na iće i piće.

Državni sud još u januaru je donio odluku o prenošenju predmeta na sarajevski Općinski sud radi, kako je navedeno, osiguranja nepristrasnog i pravičnog suđenja.

Na ovu odluku Suda BiH žalili su se i Tužilaštvo BiH i Salihovićeva odbrana, ali su žalbe odbijene. Salihović, prije nego što je otišao na poziciju glavnog državnog tužioca, bio je predsjednik Općinskog suda u Sarajevu skoro deset godina.

Za danas je zakazan glavni pretres, a ranije je Salihović u Sudu BiH negirao krivicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.