UJEDINJENI NARODI

Alkalaj predao akreditivna pisma Guteresu

Provesti Agendu 2030 o održivom razvoju, ravnopravnosti spolova i učešću žena iz BiH

Alkalaj: Pozvao Guteresa u BiH. MVP BiH

Fena

6.7.2019

Stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim narodima u Njujorku Sven Alkalaj predao je akreditivna pisama generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guteresu (Antonio Guterres) i tom prilikom izrazio spremnost BiH da pruži aktivan doprinos u djelovanju UN-a na polju suzbijanja nasilnog ekstremizma i govora mržnje.

Alkalaj je naglasio neophodnost zajedničkog djelovanja u adresiranju globalnih izazova, a prije svega klimatskih promjena s akcentom na plan djelovanja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

On je izrazio opredjeljenje i privrženost BiH za unapređenje saradnje, kako sa Sekretarijatom, tako i sa sistemom UN-a.

U razgovoru je naglašena neophodnost da se UN osposobi da uspješno odgovori na izazove 21. stoljeća i istaknuto je da danas treba biti u funkciji uspostavljanja mira.

Naglašena je važnost kvalitetnog provođenja Agende 2030 o održivom razvoju, ravnopravnosti spolova i učešću žena iz BiH u mirovnim misijama.

Alkalaj je zahvalio Guteresu na naporima u reformiranju UN-a, s posebnim akcentom na preventivnu diplomatiju.

On je uputio poziv Guteresu da posjeti BiH i druge zemlje regiona, s ciljem daljnjeg unapređenja odnosa među zemljama zapadnog Balkana.

Guteres se nada da će BiH nastaviti aktivno učešće u radu UN-a i njegovih tijela, posebno imajući u vidu pozitivne rezultate, koje je ostvarila tokom mandata u Vijeću sigurnosti UN-a, navedeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.