ISTRAŽUJEMO

Svađa zbog boraca ISIL-a

Zakon je jasan, u azilantske ili prihvatne centre ne mogu bh. državljani, kaže Čolak

Salakovac: Je li moguće da bude privremeni dom i ISIL-ovcima. Arhiv

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

22.7.2019

Ne stišava se bura zbog nedavne najave ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac da će Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac kod Mostara najvjerovatnije biti korišten za prihvat porodica boraca ISIL-a iz Sirije koje se vrate u BiH. 

Nema mogućnosti

Nakon što su hrvatski zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zatražili zaštitu stanovništva Hercegovine i reakciju pravosudnih institucija u BiH, ali i međunarodnih institucija povodom te najave, saznajemo i da će hrvatski delegati u državnom Domu naroda izraziti protivljenje tome.

Bariša Čolak, delegat iz Kluba hrvatskog naroda, za „Avaz“ kaže da nema informaciju da je ova tema stigla pred Dom naroda.

No, pojašnjava da, sve i ako bi neko ozbiljno razmišljao o smještaju povratnika sa sirijskih ratišta, bilo da su to borci ili njihove porodice, u Salakovcu, za takvo nešto nema mogućnosti.

Borovac: Nespretna izjava. Arhiv

Krivično djelo

- Zakon jasno kaže da u azilantske ili prihvatne centre mogu biti smješteni samo strani, a nikako bh. državljani. Prema tome, ako bi i došlo do nekog masovnijeg povratka bh. državljana sa sirijskog ratišta, oni prvo moraju proći procedure. Ako se utvrdi da su bili na stranim ratištima, zna se da podliježu odredbama Krivičnog zakona, koji odlazak na ratišta u svijetu ili pomaganje za odlazak tretira kao krivično djelo – ističe Čolak.

Inače, do sada su svi oni koji su bili na sirijskom ratištu, a vratili su se u BiH, krivično gonjeni i osuđeni na zatvorske kazne.

Posljednji koji je vraćen iz Sirije je Ibro Ćufurović i također je u pritvoru.

Ne uznemiravati javnost

Čolak ističe da se pri davanju izjava o osjetljivim temama poput ove mora voditi računa. 

Prije svega, ističe on, kako ne bi dolazilo do bespotrebnog uznemiravanja javnosti, jer, kako kaže, „u ovom slučaju je jasno da nema mogućnosti da državljani BiH budu smješteni u azilantski centar u svojoj zemlji“.

300 osoba iz BiH, prema nepotvrđenim izvorima, boravi na području Sirije

200 djece, čiji su roditelji iz BiH, živi u kampovima 

50 muškaraca je u logorima u Siriji, prema informacijama bh. sigurnosnih agencija

Čolak: Utvrditi odgovornost. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.