PRESUDA

Ivanković Lijanović: Nisam kriv

Izrazio je žaljenje što je Vrhovni sud FBiH donio jednu političku osudu

Zabranjeno mu je obavljanje ministarske dužnosti u naredne dvije godine. Arhiva

S. Š. / Avaz.ba

1.10.2019

Vrhovni sud FBiH danas je donio odluku u kojoj je djelimično uvažio žalbu nekadašnjeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića i kaznu zatvora smanjio sa devet na sedam godina. 

Lijanović je izrazio žaljenje što je Vrhovni sud FBiH donio jednu političku osudu. 

- Sve ono za šta me osuđuju, nisam počinio. U svom dosadašnjem djelovanju nikad nisam radio ništa protuzakonito i to ću i dokazati u narednom periodu. Nažalost, po pravdu ćemo morati ići na više sudske distance - poručio je Jerko Ivanković Lijanović povodom pravosnažne presude Vrhovnog suda FBiH. 

Od nekadašnjeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića bit će oduzeto 652.861,38 KM, a tom odlukom zabranjeno mu je obavljanje ministarske dužnosti u naredne dvije godine.

Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Tuzli 2018. godine Ivanković Lijanović osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od devet godina za počinjenje krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, dok je Stipi Šakiću za počinjenje ovih djela određena kazna od jedne godine zatvora i novčana kazna od 18.000 konvertibilnih maraka (KM).

Protiv Jerka Ivankovića Lijanovića i još osam osoba u Sudu BiH je u toku obnovljeni postupak nakon što je ukinuta prvostepena presuda kojom su, zbog organiziranog kriminala, pranja novca, porezne utaje te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga ili isprava, osuđeni na ukupno 52 godine i osam mjeseci zatvora.

Tom presudom je Jerko Ivanković Lijanović osuđen na 12 godina i novčanu kaznu u iznosu od 50.000 (KM), Slavo Ivanković Lijanović dobio je deset godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM, Milorad Bahilj i Jozo Slišković su dobili jedinstvene kazne od po pet godina i deset mjeseci zatvora, a Željko Mikulić, Draženko Kvesić i Mirko Galić su osuđeni na po tri godine zatvora, dok su Mirjana Šakota i Miroslav Čolak osuđeni na po pet godina zatvora.

Istom odlukom, firma “Farmer” je novčano kažnjena sa 800.000 KM, “Farmko” sa dva miliona maraka, a “Optimum” sa 200.000 KM, ali je Apelaciono vijeće uvažilo žalbe odbrane te ukinulo presudu i naložilo novo suđenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.