AKTUELNO Egzistencijalne naknade i za narednu godinu

Za 20.000 boraca 50 miliona maraka

Zaključno sa 10. decembrom 16.745 boraca pokrenulo je proceduru za ostvarivanje prava na naknadu, a 12.345 ih je dobilo pravosnažna rješenja

S. MUHIĆ / Avaz.ba

Za svaki mjesec proveden u ratu borci dobivaju pet maraka

Foto: Avaz


Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević kazao je jučer za „Dnevni avaz“ da je u budžetu za 2020. godinu predviđeno 50 miliona KM za egzistencijalne naknade demobilisanim borcima. To bi, prema relevantnim procjenama, trebalo biti dovoljno za oko 20.000 boraca Armije BiH i HVO-a koji bi naredne godine trebali ostvariti pravo na ovu naknadu.

Oružane snage

Zaključno sa 10. decembrom, kako nam je potvrdio ministar, 16.745 boraca pokrenulo je proceduru za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu. 

- Do tog datuma 12.345 boraca je dobilo pravosnažna rješenja. Tako je 10. decembra 9.498 boraca dobilo svoju naknadu za sve mjesece kako im stoji u rješenju. Izborili smo se da ove naknade budu isplaćivane do 10. u mjesecu, u isto vrijeme kada i primanja dobivaju porodice poginulih boraca, invalidi i dobitnici priznanja. Budući da je prosječna naknada za svakog borca oko 200 maraka, procjenjujemo da je 50 miliona dovoljno za naknade u narednoj godini – kazao je Bukvarević.

  • Bukvarević: Isplate do  10. u mjesecu

    Bukvarević: Isplate do 10. u mjesecu

    Foto: Avaz


Prema njegovim riječima, ove je godine u budžetu bilo 25.000.000 KM, a Vlada FBiH je usvojila isplatni koeficijent od 5 KM za svaki mjesec u oružanim snagama.

Isplatni koeficijent

- To znači da će za 2019. biti dovoljno sredstava za sve borce. Ukoliko se desi da to pravo ostvari veći broj boraca, Vlada će moći korigirati isplatni koeficijent, što bi značilo nižu naknadu. Nadamo se da to toga neće doći i potrudit ćemo se da ispoštujemo sve obaveze – zaključio je Bukvarević.

Više o temi Salko Bukvarević

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na