UPOZORENJA Moguće posljedice od koronavirusa

Oštećenja pluća mogla bi da budu trajna

Ožiljci na ovom vitalnom organu mogli bi da dovedu do toga da doživotno te osobe teže dišu i znatno se brže umaraju

Avaz.ba

Snažan suh kašalj nerijetko prelazi u upalu pluća

Foto: Ilustracija


Oštećenja pluća koja ostanu poslije preležanog koronavirusa mogla bi da budu trajna, ali samo kod pacijenata kod kojih je klinička slika bila veoma teška. Oni koji su se inficirali koronavirusom i uspješno oporavili bez većih komplikacija, mogu da računaju da će im se vratiti „stara pluća“.

Napada disajne puteve

Kod težih oblika bolesti, prema pisanju njemačkog medija DW, ožiljci na ovom vitalnom organu mogli bi da dovedu do toga da doživotno te osobe teže dišu i znatno se brže umaraju. Koronavirus napada prije svega disajne puteve. Zaražene osobe muči srednje jak ili izuzetno snažan suh kašalj koji se nerijetko prelazi u upalu pluća.

Ljekari u Hongkongu utvrdili su kod pojedinih pacijenata koji su preležali koronu smanjenu plućnu funkciju i trajno otežano dišu. Grupa na osnovu koje su donijeli ovakav nalaz je relativno mala i pitanje je da li može da se tretira kao reprezentativna, ali je svakako prvi pokazatelj crnog trenda.

Kod nekih pacijenata plućna funkcija bi i nakon ozdravljenja mogla da bude smanjena za petinu ili čak za trećinu - procenjuje Oven Čang Tak Jin, medicinski direktor Centra za zarazne bolesti u bolnici "Princeza Margaret" u Hongkongu.

Oni teško dišu kad malo brže hodaju, odnosno prinuđeni su da uobičajeni hod zamjene usporenim da bi disali normalnije.

  • Ljekari u Hongkongu utvrdili su kod pojedinih pacijenata koji su preležali koronu smanjenu plućnu funkciju

    Ljekari u Hongkongu utvrdili su kod pojedinih pacijenata koji su preležali koronu smanjenu plućnu funkciju

    Foto: Agencija


Detaljnije analize radit će se sada, ciljano, na ljudima koji su preležali kovid-19 sa namjerom da pokažu da li se kod svih razvila fibroza pluća, usljed upale plućnog vezivnog tkiva. Posljedica toga je dalje umnožavanje plućnog vezivnog tkiva između plućnih mjehurića i okolnih krvnih sudova.

Usljed takvih komplikacija, objašnjavaju eksperti, kiseonik teže dolazi do krvnih sudova, pluća postaju kruta, disanje površinsko i ubrzano. Posljedice su smetnje pri disanju, otežano disanje suhi kašalj i trajno smanjena fizička kondicija, do te mjere da su čak i svakodnevne radnje vezane za odjevanje i boravak u kući veliki 

Plućna fibroza je neizlječiva, ostavlja trajne ožiljke na tkivu, mada je napredovanje bolesti moguće usporiti, u idealnim uslovima ranog otkrivanja čak zaustaviti, što je naročito bitno za ljude koji su preležali covid-19 i kod kojih se unaprijed može "računati" sa plućnom fibrozom.

Ono što, ipak, donosi optimizam je činjenica da je najveći broj stručnjaka uvjeren da su osobe koje su preboljele ovu infekciju imune na eventualne buduće infekcije istim virusom.

Zamućenost na snimku

Pomoću takozvane računarske tomografije kod pojedinih pacijenata utvrđena je zamućenost koja upućuje na oštećenje pluća. Saznanja iz Hongkonga potvrđuju nalaze ranijih istraživanja iz Vuhana. U jednoj studiji naučnika Univerzitetske bolnice u ovom kineskom gradu, epicentru korone, analizirano je 140 snimaka pluća pacijenata oboljelih od virusa korona i kod svih je utvrđena identična zamućenost. 

NA VRH

Podijeli članak na