BLAGDANI

Tegeltija čestitao Pesah

Tegeltija je Jevrejima poželio da Pesah svima unese radost u srca i nadu u brzo prevazilaženje izazova s kojima se svi suočavaju

Tegeltija: Čestitka predsjedniku Jevrejske zajednice BiH. Avaz

Avaz.ba / Srna

8.4.2020

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija čestitao je Pesah predsjedniku Jevrejske zajednice BiH, jevrejskim općinama i svim Jevrejima u BiH, kojima je poželio mir, zdravlje i sretne predstojeće dane praznovanja.

- U ime Savjeta ministara i svoje lično ime, Vama, jevrejskim opštinama i svim Jevrejima u BiH upućujem iskrene čestitke povodom Pesaha. Želim vam mir, zdravlje i srećne predstojeće dane praznovanja u spomen na izlazak i izbavljenje vaših predaka iz viševjekovnog misirskog ropstva - navedeno je u čestitki.


Tegeltija vjernicima poželio mir, zdravlje i sretne predstojeće dane praznovanja. Arhiv

Tegeltija je Jevrejima poželio da Pesah svima unese radost u srca i nadu u brzo prevazilaženje izazova s kojima se svi suočavaju te da naredne godine blagdan dočekaju sa svojim najmilijima.

Jevreji u BiH i širom svijeta slave Pesah, izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva. To je praznik proljeća, beskvasnog hljeba i dobivanja Tore - deset Božijih zapovijesti.

Pesah je jedan od najstarijih praznika i traje osam dana, a obilježava se svečanom večerom seder (hebrejski - red) na kojoj se molitve, čitanje Hagade i svi običaji odvijaju po strogo utvrđenom redu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.