REAKCIJE

Radončić: Nema razloga za politizaciju

Vijeće ministara danas nije usvojilo Odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje od MMF-a

Radončić: U pozivu pisalo da je glasanje do 10 sati. Avaz

Avaz.ba

21.4.2020

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Fahrudin Radončić rekao je da nije prisustvovao današnjoj sjednici Vijeća te ocijenio da nema razloga za politizaciju u vezi s Odlukom o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

- Bila je telefonska sjednica i u pozivu je pisalo da je glasanje do 10 sati, ali je ono završeno u 9:15 sati. Zbog važnog sastanka koji sam imao, namjeravao sam glasati do 10 sati, tako da tu nema razloga za politizaciju - rekao je Radončić za Srnu.

Vijeće ministara danas nije usvojio Odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje od MMF-a, a protiv ove odluke glasali su ministri vanjskih poslova Bisera Turković i odbrane Sifet Podžić.

S obzirom na to da za izglasavanje ove odluke nije bilo nijednog glasa iz reda bošnjačkog naroda, čime je onemogućeno usvajanje odluke od Vijeća ministara, nije moguće povući finansijska sredstva u iznosu od 330 miliona eura koja je MMF odobrio jučer za borbu protiv koronavirusa.

Sredstva su trebala biti operativna sutra, nakon što Vijeće ministara usvoji ovu odluku, a Centralna banka uputi zahtjev za isplatu MMF-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.