SRAMOTNO

Džuel: Ugrožena pomoć MMF-a

Vrlo loše je to da BiH zatraži hitnu pomoć, a onda je ne koristi, kaže Džuel

Džuel: Žaljenja je vrijedno to što je novac neiskorišten. Agencije

Piše: E. Halimić /Avaz.ba

17.5.2020

Dok desetine hiljada naših sugrađana svakodnevno dobivaju otkaze i ostaju bez primanja, vlast odlaže bilo kakav dogovor u vezi s raspodjelom 330 miliona eura, koliko nam je odobrio Međunarodni monetarni fond (MMF).


Niži nivoi


Još krajem prošlog mjeseca MMF je na račun naše države u Centralnoj banci (CBBiH) prebacio 330 miliona eura, koliko nam je dodijeljeno u sklopu interventnih sredstava za pomoć u doba pandemije koronavirusa.

Nažalost, novac, evo, već skoro mjesec stoji na računu u CBBiH jer ne postoji dogovor o tome koji dio tog novca će biti prebačen nižim nivoima u Federaciji BiH.

Rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini Endrju Džuel (Andrew Jewell) kazao je za „Avaz“ da ne razumije u potpunosti prirodu problema s obzirom na to da su dogovoreni iznosi koji se trebaju doznačiti entitetima i Distriktu Brčko.


Novac MMF-a uplaćen Centralnoj banci BiH. Avaz

- Zaista je žaljenja vrijedno da je interventna pomoć koju je MMF doznačio prije tri sedmice još neiskorištena. Vrlo loše je to da BiH zatraži hitnu pomoć, a onda je ne koristi - kazao je Džuel.

Nerješavanje ovog problema, naglašava Džuel, moglo bi ugroziti buduću finansijsku pomoć od MMF-a državi BiH.


Kako se novac dijeli


U pismu namjere koje je BiH poslala Međunarodnom monetarnom fondu definirano je da Federaciji BiH pripada 62 posto ovih sredstava, RS 38 posto, s tim da po 0,5 posto svaki entitet mora izdvojiti i uplatiti na račun Vlade Distrikta Brčko. Potpisano je da se 50 posto sredstava koja pripadaju FBiH raspodijele i kantonima da bi adekvatno odgovorili na posljedice pandemije koronavirusa. Međutim, ovu odluku nikad nije usvojilo Vijeće ministara BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.