I SABORCI TUGUJU

Iza dječijeg osmijeha Salke Bukvarevića krile su se neviđena ozbiljnost i odlučnost

Niko od nas još ne može da vjeruje da je vijest o njegovom odlasku s ovog svijeta istinita, rekao Osmanović

Bukvarević iz ratnih dana. ARHIV

Piše: A. H. - M. Aš. / Avaz.ba

30.7.2020

Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja, preminuo je u srijedu na Klinici na Podhrastovima, gdje je bio hospitaliziran desetak dana. On je u ovu bolnicu bio smješten nakon pogoršanja zdravstvenog stanja izazvanog zarazom koronavirusa, na koji je bio pozitivan. Stanje mu se pogoršalo u ponedjeljak, nakon čega je bio priključen na respirator. No, i pored velikih napora ljekara, njegovo srce nije izdržalo. Dva dana ranije komunicirao je s kolegama i članovima porodice. 


Odbrana BiH

Njegovi saborci teško se mire s činjenicom da jednog od organizatora otpora, čovjeka koji je sa svojim istomišljenicima prvi prepoznao namjere neprijatelja i stao u odbranu BiH u gradu Tuzli nema među živima.  

Pogotovo je muk među članovima Patriotske lige, čiji je bio član. Božija je, kaže Suljo Osmanović, sekretar Kluba Patriotske lige Tuzla, preča, ali s odlaskom svog saborca ne može da se pomiri.

- Zajedno smo krenuli u odbranu domovine. Iza njegovog dječijeg osmijeha krile su se neviđena ozbiljnost i odlučnost, kakve danas rijetko srećemo. Rat smo proveli zajedno, uvijek sam se na njega mogao osloniti. Niko od nas još ne može da vjeruje da je vijest o njegovom odlasku s ovog svijeta istinita - kazao nam je izuzetno potresen Osmanović.

Dževada Tosunbegovića, nekadašnjeg načelnika općine Kalesija, inače predsjednika Skupštine Patriotske lige BiH, također je šokirala vijest o smrti Salke Bukvarevića. Osim što su bili saborci, bili su i prijatelji, kako u ratu tako i u miru.  

Ličio na dijete

Bukvarević iz ratnih dana. ARHIV

- Sa Salkom sam sarađivao od osnivanja Patriotske lige. Sjećam se Regionalnog savjetovanja Patriotske lige 11. januara 1992. godine održanog u Tojšićima u predvečerje agresije na BiH i Salkinog dolaska na zasjedanje. Više je ličio na dijete nego na nekog odraslog čovjeka spremnog da život položi za odbranu svoje države. Njegova smirenost je bila nevjerovatna. Neki su govorili „zar ovo dijete ovako razmišlja“, a on odvažan, poslušan i iznad svega spreman da uradi posao koji se stavi pred njega. Salko je bio čovjek koji nije znao izdati - kaže nam Tosunbegović.




Dobitnik „Zlatnog ljiljana“

Salko Bukvarević je rođen 1967. godine u Gornjem Hrasnu, općina Kalesija. Osnovnu i Srednju građevinsko-geodetsku tehničku školu završio je u Tuzli. Na Rudarsko-geološkom-građevinskom fakultetu u Tuzli diplomirao je 1996. godine, magistrirao 2004., a doktorirao 2011. godine. Na ovom fakultetu izabran je u zvanje docenta. Bio je prekaljeni borac i ratni veteran, dobitnik najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan''.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.