NA LICU MJESTA

Mostar dobio novo Gradsko vijeće

Kandidati za gradonačelničku poziciju su Irma Baralija iz Bh. bloka, Zlatko Guzin iz Koalicije za Mostar okupljene oko SDA i Mario Kordić iz HDZ-a BiH

Piše: Meliha Smajkić

5.2.2021

Sa sjednice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Mostar je dobio legalnu i legitimnu vlast. Konstituisano je novo Gradsko vijeće koje broji 35 vijećnika od kojih građani Mostara očekuju rješavanje dugogodišnjih nagomilanih problema.

U novom sazivu Gradskog vijeća je 13 vijećnika HDZ-a BiH, 11 vijećnika Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS), šest vijećnika BH. bloka (SDP BiH, Naša stranka), 3 vijećnika Hrvatske republikanske stranke, te po jedan vijećnik Prve mostarske partije i liste "Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar".

Kandidati za gradonačelničku poziciju su Irma Baralija iz Bh. bloka, Zlatko Guzin iz Koalicije za Mostar okupljene oko SDA i Mario Kordić iz HDZ-a BiH.

Današnja sjednica je historijska, budući da stanovnici najvećeg grada na Neretvi zakonodavnu vlast nisu imali od 2012.godine, nakon što je Mostar tada, zbog neprovedbe odluke Ustavnog suda BiH, izostavljen iz izbornog ciklusa. Posljednji je, podsjetimo, bio 2008. godine.

Također, ovo je prvi put da se u Gradskoj vijećnici, koja je otvorena prije skoro devet godina, biti održava sjednica zakonodavne vlasti. Jer, tadašnja vlast,odnosno GV Mostara zbog raznih sporova i, pogotovo, tzv.slučaja „spomenička kriza“ nikada u tom objektu nije održala zajedničku sjednicu.


Teško je očekivati da će Mostarci danas dobiti cjelovitu vlast

Na prvoj sjednici koju će do izbora rukovodstva GV-a voditi najstariji vijećnik,Tomislav Primorac (HDZ BiH) predložena je verfikacija mandata vijećnika, davanje i potpisivanje svečane zakletve, formiranje klubova konstitutivnih naroda, izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća i izbor Gradonačelnika.

No, teško je očekivati da će Mostarci danas dobiti cjelovitu vlast. Pogotovo, kada je riječ o izboru gradonačelnika, koji se u Mostaru bira iz reda izabranih vijećnika.

Među političkim akterima , za sada, nema dogovora u vezi postizanja šire koalicije, koja će osigurati dvotrećinsku većinu za izbor gradonačelnika, a koja je potrebna u prva dva kruga. U trećem krugu, ako u prethodna dva nijedan kandidat ne dobije dvotrećinsku većinu, odnosno, 24 od 35 vijećnika, dovoljna je prosta većina od prisutnih vijećnika.


HDZ BiH će imati 13 vijećnika, „Koalicija za Mostar“ 11

Kandidati za gradonačelnika su dr.Mario Kordić (HDZ BiH), dr.Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar-SDA, SBB, DF, S BiH i DF) i Irma Baralija (Bh.blok-SDP i Naša stranka).

Kako sada stvari stoje, današnja sjednica bi, eventualno, mogla završiti s prvim krugom glasanja za izbor gradonačelnika.

Inače, HDZ BiH će imati 13 vijećnika, „Koalicija za Mostar“ 11, Bh. blok šest, HRS tri a Prva mostarska partija i lista „Ostajte ovdje“ (SNSD-SDS) i po jednog vijećnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.