O VISKOM PREDSTAVNIKU

Dodik: Šmita ćemo primiti kao turistu

Ako neki Nijemac dolazi u bilo kojoj funkciji da radi nešto u BiH u vezi sa Srbima onda mora da zna da je naše historijsko pamćenje veoma negativno, kaže Dodik

Dodik: Smatra da je Šmit neinformisan. Avaz

Ad. A. / Srna

5.6.2021

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio da će Republika Srpska uputiti pismo svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a, ali i zemljama Evropske unije povodom imenovanja Kristiana Šmita (Christiana Schmidta) za novog visokog predstavnika u BiH.

-Smatramo da, zbog borbe koju vodimo u kontinuitetu, koja je uporna i koja će jednog dana morati rezultirati nekim stvarima, moramo imati složeno da smo jednog dana u ovoj godini pisali Vijeću sigurnosti UN-a, upozorili generalnog sekretara i predsjednika Vijeća sigurnosti na kršenje međunarodnog prava - rekao je Dodik.

On je dodao da Šmita Republika Srpska ne smatra legitimnim.

-Smatrat ćemo ga turistom koji je dobrodošao da se raspita o nekim stvarima i tako ćemo ga i primati - rekao je Dodik.

Dodik kaže da ne zna šta je moglo motivisati Šmita da prihvati da bude predložen za visokog predstavnika jer nije neinformisan čovjek koji ne zna u šta ulazi.

Lider SNSD-a je kazao da je Šmita upoznao na jednom sastanku, gdje je bio "blag", ali mu je tada to i bila uloga, da smiri situaciju.

-Ako neki Nijemac dolazi u bilo kojoj funkciji da radi nešto u BiH u vezi sa Srbima onda mora da zna da je naše historijsko pamćenje veoma negativno od Prvog i Drugog svjetskog rata i mnogih drugih stvari i bit će mu to predočeno- rekao je Dodik.

On je istakao da će biti zanimljivo vidjeti šta će se dešavati u narednom periodu, s obzirom na to da slijede izbori u Njemačkoj u septembru ili oktobru, da odlazi kancelarka Angela Merkel, a samim tim će ova zemlja imati mnogo problema.

-Bez obzira što je on prijedlog njemačke Vlade, morat će se suočiti sa našim stavovima. Ako njemačka Vlada ima pravo na nezakonita imenovanja, onda i mi imamo pravo na potpuno zakonito ponašanje - rekao je Dodik.

On je istakao da RS osporava Vijeće za provedbu mira (PIC). Dodao je i da će Republika Srpska naći načina da tuži svakog bivšeg visokog predstavnika zemlji iz koje dolazi za štetu koju je činio u skladu sa pravnim mogućnostima i od toga neće odustati.

-Ime visokog predstavnika predlažu strane potpisnice Aneksa 10 i to nedvosmisleno piše. Kada im kažete i predočite tu činjenicu da moraju da predoče strane, a to su Srbija, Republika Srpska, Federacija BiH i Hrvatska, onda oni to samo prešute – naveo je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.