UPOZORENJA STRUČNJAKA

Imunolog Jasenko Karamehić: Pojava delta soja u BiH je izgledna

Dobro je što su klinička ispitivanja pokazala da postojeće forme vakcina „Pfizer“ i „AstraZeneca“ relativno dobro pokrivaju virus, kaže Karamehić

Karamehić: Vakcina je najbolja zaštita. Avaz

Piše: Z. Karić

27.6.2021

Pitanje je dana kada će se delta soj koronavirusa pojaviti u Bosni i Hercegovini. Naime, ovaj mutirani virus već je zabilježen u Hrvatskoj, a zbog straha od širenja zaraze mnoge zemlje Evrope pooštrile su epidemiološke mjere.

Kako nam je rekao Jasenko Karamehić, jedan od najeminentnijih imunologa, farmakologa i stručnjaka u BiH, pojava delta soja koronavirusa vrlo je izgledna i u našoj zemlji jer je već otkriven u Hrvatskoj, ali i u Evropi.

Brzo se širi

- Zabilježen je u splitskoj županiji, gdje je već evidentirano nekoliko slučajeva zaraze. Delta virus je vrlo kontagiozan, brže se širi i javlja se teža klinička slika kod zaraženih, a jedino što ga izdvaja od običnog koronavirusa je to što se ne gube čula mirisa i okusa - rekao je Karamehić.

Radi se o mutiranom virusu, navodi Karamehić, a što ga čini opasnijim od prethodnih.

- U svemu ovome dobro je to što su klinička ispitivanja pokazala da postojeće forme vakcina „Pfizer“ i „AstraZeneca“ relativno dobro pokrivaju virus. Sada je idealna prilika da se stanovništvo masovno vakciniše, dok su brojke zaraženih u padu. Vakcinacija je jedini način da se zaštitimo od delta soja virusa, ali i najavljenog četvrtog vala - naveo je Karamehić.

Kolektivni imunitet

On naglašava i to da je krajnje vrijeme da vlast nabavi vakcine, a ne da samo obećava. Ako se barem dvije trećine stanovnika ne vakciniše, što je dovoljno za kolektivni imunitet, slijedi nam gori scenarij od onog koji je bio u martu ove godine.

Brojne zemlje na udaru

Mnoge zemlje suočavaju se s novim rastom broja zaraženih koji su djelimično povezani s delta varijantom, a koja je već prouzrokovala novo širenje zaraze u Velikoj Britaniji. Australija je u petak zatvorila dijelove Sidneja, a Izrael je uveo obavezu nošenja maski u zatvorenom. Moskva se vraća na rad od kuće, a Portugal je privremeno prekinuo popuštanje mjera, dok Španija ima novo žarište koje je proizvelo studentsko putovanje na Baleare.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.