IZBORI 2022

Dušanka Majkić: Dragan Čović je kontradiktoran

Izbori će biti održani i bez novog izbornog zakona, poručio je Bakalar

Dušanka Majkić. AVAZ

S. Š.

22.7.2021

Prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović otvoreno je najavio da općih izbora u BiH iduće godine neće biti ako izostane dogovor o izmjeni Izbornog zakona.

Mogućnost da izbori ne budu održani odbacio je i predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Željko Bakalar, ističući da se tačno zna koliko traje mandatni period.

- Kada istekne nakon četiri godine, idu izbori. Znači, bit će održani i bez novog izbornog zakona. Mogu biti prolongirani kao i prethodni, ali to neka je na čast onima koji obezbjeđuju novac za izbore - rekao je Bakalar.

Predsjedavajuća Komisije za budžet i finansije u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić (SNSD) kaže da HDZ BiH nema mogućnost da eventualno blokira budžet ili finansiranje izbora.

- S obzirom na sadašnji sastav CIK-a, oni će izbore organizovati. Ako izađu tri čovjeka, to je za njih izlaznost. U prilog tome govori i izjava Bakalara, koji je u nekoliko navrata ponovio da će izbore održati koliko god ljudi da izađe. CIK je skrojen kako je skrojen i oni će raditi kako stranci u dogovoru s našom opozicijom kažu - rekla je Majkić.

Komentarajući Čovićeve najave, kazala je da je lider HDZ-a kontradiktoran.

- U jednom momentu priča kako su pred dogovorom i da je samo pitanje dana kada će biti postignuta saglasnost za izmjene Izbornog zakona, a onda dovodi u pitanje održavanje izbora - istaknula je Majkićeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.