OBJASNILI SVOJU ODLUKU

Ruska ambasada: Prestali smo finansirati OHR jer smo isključeni iz donošenja odluka

Principijelni stav Ruske Federacije je da se bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a gospodin Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH, naveli su

Igor Kalabuhov i Kristijan Šmit. Avaz

E. Ć.

19.4.2022

Iz Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini su se oglasili nakon što je objavljeno da više neće plaćati svoj udio u finansiranju OHR-a. 

Oglasili su se, kako su naveli, u cilju sprječavanja špekulacija.

Ruska Federacija je jedan od svjedoka Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Ruska Federacija je član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.


Principijelni stav Ruske Federacije je da se bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a gospodin Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH.

Što se tiče finansijskih aspekata, neviđeno kršenje principa konsenzusa u radu UO PIC-a dovelo je do toga da je Rusija faktički isključena iz procesa donošenja odluka u ovom formatu, uključujući i budžetska pitanja.

 S tim u vezi, obustavili smo naše učešće u finansiranju OHR-a. Bit ćemo spremni da nastavimo isplate u dogovorenom iznosu nakon što se situacija u UO-u vrati konstruktivnosti, na što stalno pozivamo partnere - poručili su iz Ruske Ambasade u BiH.

Objava Ruske ambasade na zvaničnoj Facebook stranici. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.