PORUČILI IZ MVP-A

BiH se priključuje inicijativi SAD-a protiv privođenja osoba u Ukrajini pod kontrolom Rusije

Pridružujemo se osudi aktivnosti takozvane operacije filtracije za pritvaranje i prisilnu deportaciju ukrajinskih civila u Rusiju, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova poručila da se BiH priključuje inicijativi Entonija Blinkena. AGENCIJE

S. S.

16.8.2022

Bosna i Hercegovina se priključuje globalnoj inicijativi Sjedinjenih Američkih Država protiv privođenja i deportacije osoba na teritoriji Ukrajinepod kontrolom Ruske Federacije, a na poziv Entonija Blinkena (Antony), državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država.

- Pridružujemo se osudi aktivnosti takozvane operacije filtracije za pritvaranje i prisilnu deportaciju ukrajinskih civila u Rusiju. Proces filtriranja uključuje privremeni pritvor, prikupljanje podataka, ispitivanje i, u nekim slučajevima, zlostavljanje pritvorenika, a odvija se u različitim privremenim procesnim centrima – često paralelno sa obradom interno raseljenih lica i izbjeglicama - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Procjenjuje se da se zbog neočekivanog ukrajinskog otpora, plan filtracije proširio na stotine hiljada ukrajinskih civila. Od početka ruskog rata u Ukrajini, kako se procjenjuje, operacije filtracije su identificirane na najmanje 18 mogućih lokacija u istočnoj Ukrajini i zapadnoj Rusiji.

- Protiv smo svakog kršenja međunarodnog prava, a posebno ako je riječ o kršenju ljudskih prava civila koji se nalaze na okupiranim teritorijama - navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.