ANALIZA

Čović bira partnera na nivou FBiH i BiH

HDZ ima lagodnu poziciju da bira s kojim probosanskim blokom će formirati novu većinu u FBiH ili BiH

Čović: Da li će se osvetiti ili spasiti Bakira. Dejan Rakita/Pixsell

Piše: Danijal Hadžović

13.10.2022

U intervjuu za „Dnevni avaz“ lider NiP-a Elmedin Konaković nedavno je samouvjereno najavio da će stranke opozicije koje su zajednički podržale kandidaturu Denisa Bećirovića formirati novu većinu i na nivou BiH i na nivou FBiH.

Konaković je naglasio da u novoj većini ne želi ni DF, koji nema namjeru da se odvoji od SDA.

Dva bloka

Kada se pogleda raspored mandata za Državni parlament, kako sada stvari stoje, SDA će imati osam mandata, HDZ BiH pet, SDP četiri, DF tri, NiP, NS i NES po dva, a BHI – Fuad Kasumović i PDA po jedan mandat.

Drugim riječima, SDA i DF zajedno imaju 11, a stranke jedanaestorke 12. U RS SNSD će imati šest direktnih mandata, SDS dva, PDP jedan, dok kompenzacijski mandati idu po jedan PDP-u, Ujedinjenoj Srpskoj, DEMOS-u, listi Nebojše Vukanovića i SDA.

Kada je riječ o Parlamentu FBiH, prema trenutnim procjenama, SDA bi trebala imati 26 mandata, HDZ i SDP po 15, DF 12, NiP sedam, Naša stranka pet, NES pet, PDA tri, SBiH četiri, HDZ 1990 tri. Po jedan mandat bi trebali imati PDA, BHI – FK, HRP, HNP, POMAK i Laburisti.

I ovdje su politički blokovi gotovo izjednačeni. Koalicija SDA i DF-a trenutno ima 38 mandata, a stranke jedanaestorke 37. HDZ-ovih 15 glasova bit će sasvim dovoljno i za jedan i drugi blok da se formira nova većina u Federaciji, čemu bi se možda pridružila i neka manja neopredijeljena opcija.

Isti je slučaj i na državnom nivou. S obzirom na savezništvo Dodika i Čovića, probosanski blok koji s njima dogovori koaliciju imat će većinu na državnom nivou. Ipak, s obzirom na to da će sve poteći iz FBiH, ključno pitanje je koga će Dragan Čović izabrati za partnera. SDA je u nedjelju jasno dala do znanja da očekuju razgovore s HDZ-om za formiranje vlasti.

Istovremeno, u ovoj stranci su očigledno uspaničeni zbog činjenice da bi nakon tri decenije uspješnog koaliranja sa SDA i raspodjele resursa i pozicija Čović sada mogao izabrati druge partnere u FBiH. Zbog toga SDA, očito smatrajući Bošnjake maloumnima, putem svojih medija i botovskih kanala već danima plasira spin u kojem moguću koaliciju stranaka opozicije s HDZ-om nastoje prikazati kao izdaju Bošnjaka i bošnjačkih interesa.

Lagodni Čović

S druge strane, javna je tajna da je Dragan Čović vrlo ljut na Izetbegovića. Otvorena podrška SDA kandidaturama Komšića, izigravanje „mostarskog sporazuma“, agresivna kontinuirana kampanja protiv lidera HDZ-a te politički rat s DF-om, dovoljan su motiv Čoviću, upućeni tvrde, da iskoristi priliku te pošalje Izetbegovića i Komšića u opoziciju.

SDA-ov spin

U paničnom strahu od gubitka vlasti, pored toga što opoziciju proglašavaju izdajnicima zbog ideje o koaliranju s HDZ-om i SNSD-om (s kojima su SDA i DF trenutno u koaliciji), krugovi bliski SDA već bacaju spinove o fantastičnim kombinacijama da se državna vlast formira sa SDA i bez SNSD-a i HDZ-a te da bi opozicija počinila izdaju ukoliko na to ne bi pristala. To je tehnički moguće (jer za izbor Vijeća ministara ne treba Dom naroda, nego Predsjedništvo i Predstavnički dom), ali bi bez većine u Domu naroda bilo nemoguće usvajati nove zakone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.