LIČNOST SEDMICE

Johan Satler: Borac za evropsku BiH

Satler je u intervjuu za „Avaz“ upozorio da postoje jasna očekivanja kako vlasti u BiH trebaju postupati dalje

Satler: Tempo EU reformi spor. Avaz

Piše: Danijal Hadžović

16.10.2022

Evropska komisija dala je preporuku da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Naravno, kako je jasno naglasio komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi), ova odluka je nagrada za građane BiH, ali ne i političare, upozoravajući da je s političke strane urađeno vrlo malo toga na ispunjavanju evropskih uvjeta za našu zemlju.


Jasna očekivanja

Jedan od najzaslužnijih za ovu odluku Evropske komisije svakako je Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH. Od stupanja na dužnost Satler je nesebično i predano radio na evropskim integracijama naše zemlje, iako se sve vrijeme suočava s domaćim političkim snagama koje čine sve da taj put što više otežaju.

Satler je u intervjuu za „Avaz“ upozorio da postoje jasna očekivanja kako vlasti u BiH trebaju postupati dalje.

Prioritet za našu zemlju su usvajanje izmjena postojećeg Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koje se tiču integriteta, donošenje novog zakona o VSTV-u, zakona o sudovima BiH i zakona o sprečavanju sukoba interesa. Također se očekuje da vlasti u BiH poduzmu odlučne korake na jačanju prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, unaprijede rad na koordinaciji upravljanja granicom i kapacitetima za upravljanje migracijama, te osiguraju funkcioniranje sistema azila, ali i da uspostave državni preventivni mehanizam protiv torture i zlostavljanja.

Satler je jasno naglasio, što je i uvjet Evropske unije, da je neophodno osigurati jaču garanciju slobode izražavanja te slobode medija, ali i zaštitu novinara. Posljednjih godina svjedočimo naglom padu medijskih sloboda u BiH, napadima na novinare, prijetnjama, pritiscima i raznim vrstama finansijskih pritisaka. Bez prisustva Evropske unije i Sjedinjenih Država, nema nikakve sumnje da bi pritisak političkih elita na „nepodobne medije“ bio i daleko veći.


Pozitivan korak

Osim toga, bit će važno razviti nacionalni program za usvajanje pravne stečevine EU kako bi se osigurali rezultati u funkcioniranju koordinacije s EU.

Satler jasno naglašava da status kandidata vidi kao pozitivan korak koji bi dao novu energiju vlastima koje mogu i trebaju ispuniti ta očekivanja. No, šef Delegacije EU u BiH jasno upozorava da je tempo EU reformi spor te da nije bilo napretka u oblasti ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterija za članstvo.

Stoga, iako Evropska unija još jednom pruža ruku Bosni i Hercegovini i otvara joj vrata svog članstva, jasno je da nećemo daleko stići sve dok neke buduće vlasti u našoj zemlji proces evropskih integracija i evropske budućnosti naše zemlje ne shvate ozbiljno.



Bogata biografija

Johan Satler rođen je 1969. godine. Od 2019. obnaša funkciju šefa Delegacije EU u našoj zemlji. Studirao je političke nauke i slavistiku na univerzitetima u Insbruku, Pragu i Moskvi. Godine 1996. diplomirao je na Diplomatskoj akademiji u Beču i zaposlio se u Službi vanjskih poslova Republike Austrije. Od 1997. do 1998. radio je kao politički referent u Sarajevu i Tirani za Promatračku misiju Evropske zajednice (ECMM).

Zatim je obnašao diplomatske dužnosti, kao što su član Ureda posebnog predstavnika EU za jugoistočnu Evropu (Pakt stabilnosti) u Briselu (1999. - 2002.), savjetnik za politička pitanja u Austrijskoj ambasadi u Vašingtonu (2002. - 2006.) i zamjenik šefa Ureda glavnog sekretara u ministarstvu vanjskih poslova (2006. - 2008.).

Godine 2008. doktorirao je političke nauke na Univerzitetu u Beču. Od 2013. do 2016. Satler je vodio Jedinicu za zapadni Balkan u ministarstvu vanjskih poslova u Beču. Godine 2016. imenovan je austrijskim ambasadorom u Albaniji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.