GNUSNA PRIJETNJA

BiH je na pravoj strani civilizacije – nasuprot Rusiji

Na našu radost, a rusku žalost, Rusija je od nas daleko, a mi okruženi članicama NATO pakta i njihovim odbrambenim štitom

Facebook

Danijal Hadzovic

25.8.2023

Prije 18 mjeseci, pred samu invaziju Rusije na Ukrajinu, iz Ruske ambasade na adresu „Dnevnog avaza“ stigla je jeziva prijetnja. Odgovarajući na komentar našeg novinara Miralema Aščića, iz Ruske ambasade poručili su da će odgovoriti „udarcem na provokacije cinika, licemjera i manipulatora, to će biti udarac iz dubine ruske duše".

BiH uz Ukrajinu

Ruski udarac nekoliko dana poslije osjetit će susjedna Ukrajina, koju će početi kositi ruske bombe i rakete, ali će se ispostaviti da mač ima dvije oštrice te da će Rusija zaglaviti u mučnom ratu u kojem će, zahvaljujući herojskom ukrajinskom otporu, imati stravične gubitke te ujediniti kompletan zapadni i civilizirani svijet protiv sebe.

Srećom, s izuzetkom vlasti u RS, na toj strani civilizacije nalazi se i Bosna i Hercegovina, čijih najmanje 70 posto građana podržava demokratsku i napadnutu Ukrajinu.

Iskazano je to posjetom članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića Kijevu, u kojem su se sastali s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, koji je zahvalio našoj zemlji na podršci, te premijerom Denisom Šmigaljem.

Naravno, kao što možete pretpostaviti, reagirala je Ambasada Rusije i opet zaprijetila. Zbog učešća na Krimskoj platformi u Kijevu iz ambasade su saopćili da ovo prisustvo smatraju otvorenim neprijateljskim činom te da svaki oblik pridruživanja spomenutoj inicijativi smatraju napadom na teritorijalni integritet Rusije. Naglasili su i kako zadržavaju pravo da odgovore na neprijateljske akcije.

Jasna poruka

Nisu precizirali na koji način, tj. je li možda i nas planiraju bombardirati, zasipati mecima i razarati nam gradove kao što to čine Ukrajini, a prije toga Gruziji, Čečeniji, Moldaviji.

Na našu radost, a rusku žalost, Rusija je od nas daleko, a mi okruženi članicama NATO pakta i njihovim odbrambenim štitom. Čak su i njihove sluge poput Milorada Dodika sve nemoćnije, kao što i gospodari iz Kremlja imaju sve manje moći da im pomažu.

A upravo ovakve gnusne prijetnje koje se uporno ponavljaju, ovakav jezik, ovakav kabadahijski pokušaj tretiranja ove države i pokazuje zašto većina bh. građana želi biti na Zapadu, a ne u Rusiji.

I na svu sreću, zbog tog izbora nećemo morati plaćati istu cijenu koju plaća Ukrajina.

Ustavni eksperti

Iz Ambasade Rusije sebe izgleda smatraju i vrhovnim tumačima Ustava, pa su tako zaključili da je posjeta članova Predsjedništva Ukrajini bila „neustavna“.

- Izjava jednog od članova Predsjedništva BiH da ''Bosna i Hercegovina time izražava podršku Ukrajini" nije samo manifestacija megalomanije već i grubo kršenje Ustava BiH, a samim tim i Dejtonskog mirovnog sporazuma - naveli su u saopćenju.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.