USPJESI

Reuf Karabeg ponovo na čelu balkanskog Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH

Upravo su ovakvi kongresi mjesto za teorijska saznanja u kombinaciji sa praktičnim primjerima, kazao je dr. Karabeg

S kongresa u Turskoj. Avaz

18.9.2023

Prof. dr. Reuf Karabeg po drugi put izabran je za predsjednika balkanskog Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH (BAFPRAS).

Vrhunska prilika

U univerzitetskom gradu Konja u Turskoj od 13. do 16. septembra održao se 12. kongres Balkanske federacije nacionalnih udruženja rekonstruktivnih, plastičnih i estetskih hirurga (BAFPRAS). Ovaj kongres je tradicionalni i jedini skup plastičnih hiruga svih zemalja Balkana.

Tim povodom dr. Karabeg se obratio prisutnima i održao predavanje na kojem je istakao da je BAFPRAS član evropskih i svjetskih elitnih organizacija plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga.

- Bitno je znati i usvojiti šta ne koristiti u svakodnevnoj praksi, a za šta se educirati i dobivati nova znanja i iskustva. Upravo su ovakvi kongresi mjesto za teorijska saznanja u kombinaciji sa praktičnim primjerima. Vrhunska prilika za razmjenu iskustava i sticanje znanja. 

Što je najvažnije sva najbolja (sa)znanja ćemo prezentirati na sastanku ili simpozijumu našeg Udruženja i učiniti sve da ih etabliramo u centrima u kojima radimo – naglasio je dr. Karabeg.

Najava Kongresa u Sarajevu. Avaz

Zahvalio se kolegama delegatima svojih zemalja za povjerenje te je naglasio kako je ovo za njega velika čast ali i puno veća obaveza.

- Potrudit ću se sa svojim kolegama članovima UPREHBIHa (jer je moj izbor jednako i njihov uspjeh), da opravdamo ukazano povjerenje - ističe dr. Karabeg.

Nezaobilazne teme

Teme kongresa su bile iz određenih oblasti opće hirurgije kao i svih oblasti plastične hirurgije sa naglaskom na najnovije trendove estetske, rekonstruktivne i funkcionalne hirugije.

Dr. Karabeg sa prof. dr. Horacio Kosta. Avaz

Nezaobilazne teme su hirurgija dojki (povećanje, podizanje, smanjivanje), rekonstrukcije dojki nakon operacije zbog karcinoma, operacije nosa, zatezanja lica, uljepšavanje lica kozmetskim metodama, transplantacija masti i liposukcija, hirugija glave, lica, trbuha, hirurgija tumora (karcinoma, sarkoma, melanoma itd.), hirurgija opekotina, hirurške i mikrohirurške rekonstrukcije svih dijelova tijela itd.

Također treba spomenuti da će sljedeći kongres nazvan „Kongres 5 u 1“ biti održan od 19. do 22. septembra sljedeće godine u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.