PARLAMENTARNI IZBORI

Andrej Babiš tijesno gubi u Češkoj

Jedna od koalicija ujedinjene opozicije, Zajedno, vodi sa 27,6 posto osvojenih glasova ispred favorita, stranke ANO koja je osvojila 27,2 posto glasova

I Babiš je glasao. Reuters

H. J. I. / Vijesti.me

9.10.2021

Prebrajanje glasova sa 99 posto birališta na parlamentarnim izborima održanim u Češkoj u petak i danas donijelo je neočekivani preokret i jedna od koalicija ujedinjene opozicije, Zajedno, vodi tijesno sa 27,6 posto osvojenih glasova ispred favorita, stranke ANO premijera Andreja Babiša koja je osvojila 27,2 posto glasova.

I prije ovog preokreta kada je još tijesno vodila Babišova ANO opozicija ujedinjena u dvije koalicije uspjela je da obezbijedi komotnu većinu sa 108 mandata u donjem domu od 200 poslanika.


Nema pregovora

Zajedno, koju čine konzervativna Građanska demokratska stranka, demohrišćani iz Hrišćanske demokratske unije - Češke narodne stranke i liberali iz TOP09 i PirSTAN koalicija Piratske stranke i nezavisnih gradonačelnika STAN, dogovorile su se već ranije da će na izborima pokušati da zaustave smijeranje Češke ka autoritarnijem modelu vlasti poput Poljske i Mađarske i da će formirati vladu.

- Ovi izbori su prije svega pobjeda pristojne politike zasnovane na vrijednostima. Mi želimo da zacijelimo ožiljke koje je napravila ovakva izborna kampanja. Svi smo građani Češke i želimo da živimo zajedno kao susjedi i prijatelji. To je ono što nas sve spaja - kazao je lider Građanske demokratske stranke i mogućí budući premijer Petr Fijala.

- Dominacija Andreja Babiša ja završena. Još danas ćemo početi pregovore sa koalicijom Zajedno - rekao je lider Piratske stranke Ivan Bartos.

Predsednik STAN Vit Rakušan odbio je da bi stranke demokratske opozicije ujedinjene u dvije koalicije mogle da pristanu da pregovaraju sa Babišom i održe ga na vlasti.

 - Sa tajkunom i ekstremistima se ne pregovara. Češkoj ćemo dati nadu na drugačiji stil vladanja - kazao je Rakušan.


Predsjednik Zeman pozvao Čehe da glasaju za Babiša

Gubitak većine u parlamentu još uvijek ne znači da premijer Babiš definitivno odmah odlazi u opoziciju zato što je predsjednik Češke Miloš Zeman, koji je pozivao Čehe da glasaju za Babiša, otvoreno kazao da će suprotno običajima ignorisati eventualnu pobjedu koalicije i mandat da pokuša da sastavi vladu daće pojedinačnoj partiji, dakle u ovom rasporedu snaga premijeru Babišu.

Babiš međutim nema sa kim da sastavi vladu jer su Česi umjesto kontinuiteta odabrali promjenu i u donji dom pored ANO i dvije koalicije udružene protiv njega ušli su samo još radikalni nacionalisti iz stranke Sloboda i direktna demokratija sa 9,62 posto glasova.

Analitičari procjenjuju da će zbog takvog pristupa predsjednika Zemana pobjednici izbora morati mjesecima da čekaju tek na treći pokušaj da se sastavi vlada kada mandatara više ne određuje šef države već predsjednik Poslaničkog doma.

Rezultati izbora biće poznati kasnije večeras.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.