PIŠE WALL STREET JOURNAL

Ovo je čovjek koji je odobrio Prigožinovo ubistvo: Njegov sin bi mogao naslijediti Putina

Gotovo niko ne vjeruje da je Prigožinova smrt krajem avgusta bila nesreća

Nikolaj Patrušev. Platforma X

H. J. I.

22.12.2023

Zapadni obavještajni izvori i jedan bivši ruski špijun tvrde za američki Wall Street Journal da se ubistvo Jevgenija Prigožina, šefa ruske plaćeničke mreže Wagner, planiralo dva mjeseca, a odobrio ga je Nikolaj Patrušev.

Gotovo niko ne vjeruje da je Prigožinova smrt krajem avgusta bila nesreća. Malo ko ozbiljno vjeruje da nije riječ o još jednoj likvidaciji naručenoj iz Kremlja. Međutim, izvještaj američkog lista prvi je put da se izrijekom spominje ime velikog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, dugogodišnjeg šefa ruskih tajnih službi, čiji se sin spominje kao potencijalni Putinov nasljednik.

"Prijetnja Kremlju"

Patrušev je dugo upozoravao Putina da je Prigožin prijetnja Kremlju, podsjeća američki poslovni dnevnik. Kao šef zloglasne mreže Wagner, Prigožin je upravljao golemim poslovnim carstvom u Africi i na Bliskom istoku. Njegovi su ljudi promicali i štitili ruske poslovno-političke interese u svijetu, a aktivno su sudjelovali u nizu stranih sukoba. Wagnerovi plaćenici borili su se rame uz rame s redovnom vojskom u ratu u Ukrajini, a tu je i počeo veliki razlaz Prigožina i političkog vrha u Moskvi.

Naime, Prigožin je naveliko kritizirao rusku vojsku i njene zapovjednike koje je optuživao za gubitke i poraze u Ukrajini. Kad je poveo pobunu protiv vojnog vrha i svoje jedinice prema Moskvi, Prigožin je prešao Rubikon. Nakon toga, ruski ga je vrh odlučio eliminirati. Nije problem bilo njegovo prkošenje vrhu vojske. Prigožin je počeo predstavljati konkurenciju samome Putinu, i ostatku njegovog bliskog kruga.

Patrušev je u Putinovoj najbližoj pratnji odavno. Baš kao i aktuelni ruski predsjednik, karijeru u službi ruske države započeo je kao mladi diplomirani inženjer 70-ih. Odmah je vrbovan u KGB i nakon obuke u Minsku radio je u kontraobavještajnoj službi te na zadacima vezanim uz osiguranje finske granice. U službi je ostao i nakon propasti Sovjetskog saveza, baš kao i njegov današnji šef. Do svojeg sadašnjeg položaja se uspeo izvršavajući i implementirajući Putinove politike.

Putinov nasljednik u KGB-u

Kada je Putin postao premijer u vladi Borisa Jeljcina, Putin je Patruševa predložio za svojeg nasljednika u KGB/FSB-u. Patrušev je u intervjuima govorio kako će osvježiti i modernizirati rusku špijunsku službu.

Patrušev je zadužio Putina kada se ovaj našao u velikom koruptivnom skandalu vezano za jednu privatnu kompaniju. Upravo je Patrušev, navodi u svojem članku WSJ koji se poziva na audio zapise iz ureda ukrajinskog predsjednika, otputovao u Kijev i od ukrajinskih službi preuzeo kompromitirajući materijal. Nakon toga počeo je obračun s ruskim opozicionarima. Smatra se da upravo do Patruševa vodi trag njihovih likvidacija po Evropi i svijetu.

Wall Street Journal ocjenjuje kako se Putin na vlasti održava ne samo zahvaljujući pomno održavanom imidžu i masovnim medijima već masivnom birokratskom aparatu. Golema ruska birokratija pod kontrolom drži unutrašnje podjele i pritiske sa Zapada, navodi WSJ. A tu je ključna osoba Patrušev koji pod kontrolom drži ruske birokrate.

Njegov sin Dmitrij bivši je bankar koji je imenovan ministrom poljoprivrede. Mnogi ga spominju kao potencijalnog budućeg Putinova nasljednika. Za Patruševa se zna da prezire medije, informira se iz izvještaja ruskih obavještajnih službi te da je u intervjuima i govorima spominjao teorije urote.

Trovanje Rusa u inostranstvu

Nakon napada na SAD 11. septembra Patrušev je nastojao potaknuti saradnju u borbi protiv terorizma sa zapadnim službama, ali slučajevi trovanja Rusa u inostranstvu zaustavili su saradnju sa zapadne strane. Njegov položaj kroz desetljeća donio mu je titulu drugog najmoćnijeg čovjeka u Rusiji. WSJ napominje kako je Patrušev nadgledao pokušaj državnog udara u Podgorici dok je Crna Gora ulazila u NATO. Nakon što je operacija osujećena, Patrušev je doletio u Beograd, obećao tamošnjoj vladi da neće završiti u problemu zbog pomoći Moskvi, a ruske operativce transportirao je natrag u Rusiju.

Za Patruševa se zna da puno putuje po svijetu i da se u Putinovo ime susreće sa svjetskim političkim vrhom. Jedan bivši dužnosnik Bijele kuće WSJ-u je rekao da je Patrušev glavna karika između Moskve i Pekinga.

WSJ piše da je Putina počeo upozoravati u pogledu Prigožina u ljeto 2022. godine. Međutim, tada je Wagner postizao uspjehe na bojištu. No, kada je na terenu ponestalo opreme, i kada su se u razgovoru s Putinom Prigožinu počele omicati psovke, stvari su se promijenile. Putin je stao na stranu Patruševa. Kada je započeo Wagnerov marš na Rostov na Don pa potom na Moskvu, Patrušev je sredio stvar. Putin se sklonio u svoju vilu kraj Moskve.

Nazvao niz ljudi

Prema izvorima WSJ-a, Patrušev je nazvao niz ljudi, među kojima i časnike sklone Wagnerovu šefu. Obratio se i posrednicima, nazivajući Bjelorusiju, Kazahstan i druge. Na koncu je posrednik pronađen u Minsku. Predsjednik Aleksander Lukašenko razgovarao je s obje strane i kompromis je postignut.

Početkom avgusta Patrušev je naredio da se osmisli plan za konačni Prigožinov pad. Putin se nije usprotivio. Nekoliko sedmica kasnije Prigožin i njegovi bliski saradnici čekali su uzlijetanje privatnog aviona. Ono je malo kasnilo zbog sigurnosnih provjera. U tom kratkom periodu ispod lijevog krila podmetnuta je bomba. Trideset minuta od uzlijetanja s piste u Moskvi, bomba je eksplodirala, a Patrušev saznao da je još jedna misija učvršćivanja Putina, a time i njega samoga, uspjela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.