KOLUMNE

Nema dalje, rođače

Komentar dana

Fadil MANDAL

23.7.2014


Predizborna kampanja počela je žestoko. Vladajuće stranke, SDP i SDA, pokušavaju skrenuti temu s ključnih problema ove države. Oni forsiraju priču o izdajnicima i patriotima, o crtanju karata podjele, o rušiteljima i graditeljima BiH…

Kao đavo od križa bježe od slika penzionera koji rove po kontejnerima, prevarenih radnika na ulicama, mladih ljudi koji traže način da pobjegnu iz zemlje u kojoj je korupcija najrazvijenija privredna grana, a siromaštvo toliko rasprostranjeno da nam i Sjeverna Koreja postaje ozbiljna konkurencija.

Opozicija ima priliku da poput cunamija opuše ovu nesposobnu i antinarodnu vlast. Istina je na njenoj strani, a sve je više onih koji dižu glas bez straha od represije bahate garniture moćnika ogrezle u kriminalu i neosjetljive na visinu zida koji dijeli malobrojnu kastu privilegiranih i armiju obespravljenih i poniženih građana BiH.

Fahrudin Radočnić, lider SBB-a, davno je o tome počeo javno govoriti, a ovih dana njegovu matricu preuzima i Demokratska fronta Željka Komšića - zbog budućnosti ove zemlje ne smije se dozvoliti ostvarenje plana da ovom zemljom, prema feudalnom konceptu, vlada pet porodica iz esdeaovsko-esdepeovskog kruga, a da svi ostali budu njihovi hamali, sluge i potrošna radna snaga.

Na tom pitanju rješavaju se oktobarski izbori. I što je daleko važnije, raspliće se sudbina BiH - hoće li biti kalifat Bakira Izetbegovića, Zlatka Lagumdžije i njihove svite ili evropska zemlja u kojoj će se vlast krojiti i smjenjivati voljom birača, a ne dvorskim spletkama i feudalno-rođačkim makazama.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.