MINUTA

DŽAFEROVIĆ Piši propao!

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

29.5.2018

Glavni likovi ove usputne zabilješke valjda su se mogli sresti početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Uglavnom, tokom rutinske kontrole mladi milicioner Šefik Džaferović na magistralnom putu M-5 zaustavio je motorno vozilo Yugo 45, zeničkih registarskih oznaka. Nakon što je očigledno pripitog vozača upitao da li je, nebudiprimijenjeno, konzumirao alkohol, ovaj mu je, klateći se za volanom, priznao da je, eto, pio bijelo vino. “A koje ti je marke bilo vino, rođače?”, držao se k'o pijan plota usvojenih pravila službe milicioner Džaferović. “Ma, piši graševina. Svakako ne znaš kako se piše chardonnay”, odgovorio je, legenda kaže, vlasnik motornog vozila Yugo 45, zeničkih registarskih oznaka.

Nije poznato da li su se ovom izmišljotinom rukovodili instruirani delegati dok su na Konvenciji SDA “potpolovičnom” većinom (sa ponižavajućih 40 posto podrške) inaugurisali Džaferovića u predsjedničkog kandidata, ali mora se priznati da su pravog izabrali. Poput svakog ozbiljnog SDA-ovca koji “puca na visoko”, i Džaferović decenijama ljigavo parazitira na budžetu. Osim toga, SDA će nakon rigidnog i zadojenog antikomuniste, Bakira Izetbegovića dakle, u utrci za Predsjedništvo BiH ponovo imati kandidata koji je svoj prevrtljivi karakter koristoljubivo prilagođavao šarajući slijeva nadesno, od crvenog ka zelenom.

To se ovoj stranci posljednji put dogodilo sa Sulejmanom Tihićem, kojem je (vrijedi li bolno podsjećati?) Džaferović predstavljao batinu u potisnutim i cenzuriranim ideološko-stranačkim obračunima s Izetbegovićem. Nije se Tihić čestito ni ohladio, a Džaferović je doletio u gnijezdo njegovog nasljednika. Ostalo je poznato...

Glavni likovi ove usputne zabilješke valjda su se mogli sresti prije tri dana, u subotu, 26. maja. Uglavnom, na recepciji hotela “Holiday” kandidat Džaferović zaustavio je suprugu svog predsjednika. “Koje je marke ta Vaša torba, gospođo Sebija?”, držao se k'o p'jan plota usvojenih džentlmenskih navika kandidat Džaferović. “Ma, piši zara. Svakako ne znaš kako se piše burberry”, odgovorila je, legenda kaže, vlasnica torbe i Džaferovićeve kandidature.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.