LIČNOST DANA

Ajla Delkić: Svjetionik iz Vašingtona

Predsjednica Savjetodavnog vijeća za BiH bez podrške države radi posao njene diplomatije

Delkić: Stvari naziva pravim imenom. Agencije

Piše: Al. B.

15.11.2020

Predugo već bh. brod nekontrolirano plovi uzburkanim balkanskim morem, bez jasnih naznaka da će ga njegovi kormilari usmjeriti ka nekoj sigurnoj luci. Kuda, kako i kad ga treba okrenuti, pojasnila je Ajla Delkić, predsjednica Savjetodavnog vijeća za BiH u Vašingtonu.

Dok pobjeda kandidata demokrata na predsjedničkim izborima u SAD izaziva euforiju u BiH, Delkić upozorava da činjenice da Džozef Bajden (Joseph Biden) poznaje našu zemlju i stvari koje su se dešavale u njenoj bližoj prošlosti naziva pravim imenom ne mogu biti alibi za daljnju pasivnost bh. politike i diplomatije.

Mandat američkog predsjednika, koji je već dugo vezan s BiH, potrebno je iskoristiti da se napravi pomak, BiH mora postati dio NATO-a, a potrebno je ojačati i vojne snage u BiH, precizirala je Ajla Delkić. Kao najvažnije domaće prioritete smatra borbu protiv korupcije i zabranu negiranja genocida.

Ajla Delkić je već deset godina na čelu Savjetodavnog vijeća za BiH u Vašingtonu, nevladine, nestranačke i neprofitne organizacije, koja bez podrške države radi posao njene diplomatije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.