KOMENTAR PETKOM

Majka, Mujo i Dodik

Još nema odgovora kako je sporna ikona dospjela u ruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Piše: Fadil Mandal

25.12.2020

Fadil Mandal. Avaz

Sedam dana nakon što su kao nijemi šutjeli na izvještaje domaćih i svjetskih medija o spornoj ikoni poklonjenoj šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, iz Dodikovog kabineta i partijskog okruženja krenuli su u kontranapad.

Svi su krivi i svi su sumnjivi osim glavnog aktera afere koju mnogi i u Banjoj Luci i u Beogradu nazivaju najvećim političkim skandalom i sramotom srpskog naroda u proteklih nekoliko decenija.

Tako, iz ugla Dodikovih savjetnika i kompromitiranih “eksperata” više nije ključno pitanje otkud pozlaćena ikona stara 300 godina u rukama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Sada se lopta prebacuje u ukrajinsko dvorište, pa se od tamošnjih diplomatskih predstavnika i vlasti drsko traži da dokažu da je ikona njihova, bez obzira na voštani pečat ukrajinske državne komisije na njenoj poleđini.

Na drugom krilu klimave Dodikove odbrane oglasila se Željka Cvijanović, koja providno pokušava obrnuti tezu - nije skandal izazvao Dodik, nego Džaferović i Komšić odbijanjem da se sretnu s Lavrovim, a mediji iz Sarajeva i opozicija u RS pumpaju aferu koja, prema Cvijanović, ne postoji.

Pri tome, upada u oči da vrh SNSD-a i vlasti u RS kao đavo od krsta bježe od činjenice da je upravo Sergej Lavrov po povratku u Moskvu naredio da se sporna ikona diplomatskim kanalima vrati darovatelju i pozvao Interpol da se uključi u istragu o njenom porijeklu.

O tome mediji bliski Dodiku još nisu objavili niti slova, ali zato vrlo ažurno prenose izjave Dodikovih saradnika koje neodoljivo podsjećaju na anegdotu o Muji i majci koja sina nije ružila što se kockao, nego što se nakon kockanja i gubitka novca loše i neuvjerljivo pravdao.

Uglavnom, sada svi s nestrpljenjem čekaju da Dodik izađe iz bolnice i osobno objasni cijeli slučaj.

Bude li se i on ponašao kao Mujo, samo će se još dublje uvaliti u živo blato političke i diplomatske štete koja je već napravljena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.