LIČNOST DANA

Duda Balje: Na strani istine

Pokazala najviše ponosa zbog izglasavanja Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici

Balje: Spremnost na istinu. Agencije

Piše: Al. B.

9.7.2021

Izglasavanjem Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici poslanici u Skupštini Kosova svoju državu svrstali su na listu demokratskih, evropskih zemalja u kojima se, osim odluka najviših pravosudnih institucija, poštuju i žrtve genocida te prepoznaje potreba da se genocid više nikad i nigdje ne ponovi.

S razlogom, najviše ponosa zbog ovakvog ishoda glasanja pokazali su predstavnici bošnjačke zajednice, među kojima zastupnica u Skupštini Kosova Duda Balje, koja već godinama zauzima jedno od najistaknutijih mjesta. Oni su i inicirali usvajanje dokumenta, kojim se izražava solidarnost s patnjama Bošnjaka u BiH.

Predsjednica skupštinske Komisije za ljudska prava kazala je za “Avaz” da je Kosovo na ovaj način pokazalo spremnost i zrelost da prihvati istinu. Stanovnici ove države istinu o događajima na Balkanu možda ponajbolje i razumiju, jer i sami su se suočavali s kreatorima zla iza kojeg su ostali ratni zločini, genocid, masovne grobnice, etnički čiste teritorije…

Balje je doktorica ekonomskih nauka i zastupnica u Skupštini Kosova već četvrti mandat. Predsjednica je Socijaldemokratske unije. Supruga je i majka troje djece. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.