KOMENTAR DANA

Životne teme

Poskupljenja, pandemija, plin, kao i sve druge životne teme - gurnuti su pod tepih

Kristijan Šmit. Agencije

Alen Bajramovic
Piše: Alen Bajramović

5.11.2021

Predstavnici zemalja članica Vijeća sigurnosti nekoliko dana usaglašavali su tekst rezolucije o produženju mandata EUFOR-a u BiH, a pregovore koji su trajali i do kasno u noć izvještači s lica mjesta opisali su kao rovovsku diplomatsku borbu.

Rusija i Kina ne priznaju novog visokog predstavnika, pa su se oštro protivile, prijetile vetom, tvrdoglavo insistirale da se Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ne obrati na sjednici, a da se u dokumentu, nad kojim su se lomila diplomatska koplja, čak i ne spomenu ni on ni ured na čijem je čelu. Iskusni diplomati procijeniše trenutne domete, smanjiše apetite, odrediše šta je u ovom trenutku najpotrebnije i - odlučiše jednoglasno.

Dok Milorad Dodik likuje i visokom predstavniku čak pokazuje izlazna vrata iz ove zemlje, svjetska diplomatija ide dalje, bez emocija i žurbe pomjerajući svoje rovove lijevo ili desno na geografskoj karti svijeta. Pod njenim žrvnjem uskoro bi se mogao naći i sam Dodik, i svi poput njega.

S druge strane, među političarima u BiH, zbog kojih smo ponovo tema sjednica Vijeća sigurnosti, nema rovovske borbe, dokumenata i rada na njima, već svoje otrcane, populističke fraze jedni drugima, usput i građanima, šalju s pres-konferencija s kraja na kraj države. Nema ni pokušaja dogovora o bilo čemu.

Poskupljenja, pandemija, plin, kao i sve druge životne teme - gurnuti su pod tepih, dok ovo parče nesretne države ljudi čija imena historija neće bilježiti po dobrom pokušavaju učiniti nesretnijim i manjim.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.