KOMENTAR DANA

Remi nikome ne odgovara

Iako je veliki broj navijača i na jednoj i na drugoj strani, čini se da nema nevinih

Novak, nesumnjivo veliki igrač, sportista i humanitarac, ovog puta i sam je pravio greške. Arhiv

Piše: Nermin Demirović

17.1.2022

Sport je znao donijeti mnoštvo bizarnih stvari, a i politika zasebno je često močila ruke u bazenima onog najbizarnijeg. Međutim, idealnije kombinacije za glupost nikada nije bilo od kombiniranja politike i sporta.

Drugačije se nije dešavalo ni posljednjih dana, kada je najbolji teniser svijeta, nakon dva suđenja, ostao bez vize za ulazak u Australiju i tako i bez nastupa na Australian Openu.

Iako je veliki broj navijača i na jednoj i na drugoj strani, čini se da nema nevinih. Đokovićev tim je i sam priznao greške, a u Australiji nije bilo volje da se “pola oprosti onome ko prizna“.

Nema sumnje da su Australci, nakon velikih borbi i teških mjera zbog koronavirusa, poslali poruku da nema nedodirljivih, pa makar to bio i jedan od najboljih sportista na svijetu.

Niko to ne može osporiti Đokoviću, ali nismo čuli da je neki njegov agent otpušten zbog „greške“ koju je napravio kada je popunjavao zahtjev za vizu.

Novak, nesumnjivo veliki igrač, sportista i humanitarac, ovog puta i sam je pravio greške. Pozitivan je boravio na određenim događajima, a to se nikako ne bi smjelo opravdati. Prvi ili oni najveći valjda uvijek imaju i najveću odgovornost.

Naravno da Đokovića nikako ne treba razapinjati, on će platiti cijenu finansijski, ali i zabrana nastupa je za njega veliki udarac. S druge strane, nije ni Australija pobjednik. Imati zdravog Đokovića, a ne dozvoliti mu da igra za mnoge je sportski grijeh.

Šahovski rečeno, nakon dosta poteza jednih i drugih, na kraju je došao prinudni remi, koji ne odgovara ni jednima ni drugima.

Đokoviću je ugrožena prva pozicija na ATP listi, a Australian Open je, barem za ovu godinu, ostao u sjeni Novaka, koji neće igrati. Jedan je izuzetak što se dobitaka tiče. Možda mala utjeha, ali Đokovića je ovom prilikom branio kontroverzni Nik Kirjos (Nick Kyrgios), za kojeg se mislilo da Novaka mrzi kao malo ko. Da, Australac Kirjos.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.