KOMENTAR DANA

Leti Miško

Dugovi kompanije „FlyBosnia“ su do guše, aviona je sve manje, a piloti napuštaju kabinu, spasavaj se ko može

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić

10.10.2019

Dovest ćemo milion putnika u Sarajevo, u naredne tri godine čak tri miliona! Na taj način država će zaraditi dvije milijarde eura. Bit će i putnika i para, bit će Arapa u BiH, samo nas oslobodite aerodromskih taksi u narednih deset godina! 

Ovo je vjerovali ili ne navedeno u pismu aviokompanije „FlyBosnia“ Aerodromu Sarajevo. I naravno spada u domen naučne fantastike. U prevodu, pustite nas da zaradimo, a državi nećemo plaćati ništa. 

Iako je od pisma prošlo pola godine, od uvođenja letova četiri mjeseca, u Sarajevu niti ima putnika, niti ima letova. Firma koja je najavila milione, ostala je samo dužna milione, ali maraka i to Sarajevskom aerodromu. 

I umjesto da isplati dugove, ova kompanija je najavila da će svoju matičnu bazu iz Sarajeva usmjeriti na Aerodrome u Tuzli i Mostaru. I to ne sa dva aviona koliko ih imaju, nego samo s jednim. Nema više ništa ni od najave dolaska trećeg aviona. Firma koja je nudila kule i gradove, ostala je na jednom avionu i dugovima, uz prijetnju da i jedan jedini bude zaplijenjen. 

Ovakva najava ove, kako kažu najmlađe aviokompanije koja na avionu ima bh. zastavu i ispisano ime Sarajeva, podsjeća na kultni srbijanski film „Ko to tamo peva“. 

U filmu, u kojem pokojni gumački velikan Pavle Vuisić, kao kondukter Krstić izgovora rečenicu, „Vozi Miško“, itekako podsjeća i na stanje u firmi  „FlyBosnia“. Kamion je stao, ne može da krene, ali Vuisić izdaja naredbu. Ista je situacija  i u „FlyBosnia“. Dugovi su do guše, aviona sve manje, piloti napuštaju kabinu, spasava se ko može, ali ipak stiže naredba iz Sarajeva Leti Miško. Samo dokle i kada! Vidjet ćemo uskoro.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.