ISPOVIJEST

Bio sam u kolicima, a sada trčim

Dijagnozu dobio 2015.

Ribić: Nisam davao primat bolesti

Piše: Edina BAKIĆ

21.4.2019

quote
<p>Moja priča, naravno, daje moral drugim bolesnim ljudima. Većini savjetujem da se bavi fizičkom aktivnošću, jer je veoma važna. Već tri godine ne pijem tablete i nemam nikakvu terapiju</p>

Uskoro će biti pune četiri godine otkad je glumac Irfan Ribićosjetio nemoć i vrtoglavice, a nakon toga zamagljenost vida, otežano hodanje, trnjenje ekstremiteta... Mjesec poslije dobio je dijagnozu - multipla skleroza. Nakon prvobitnog šoka, Irfan je odlučio da se bori. I pobijedio je.

Student glume na Akademiji scenskih umjetnosti izveo je u petak navečer u rodnim Zavidovićima svoju diplomsku predstavu “Slavna Florens”. 

Prvobitno je pio više od 20 tableta dnevno i, kad je spoznao da mu terapije ne pomažu, odlučio je isprobati ulje kanabisa, koje mu je, tvrdi, itekako pomoglo. Osim toga, u život ga je vratilo trčanje, kojim se i danas bavi te osvaja brojne maratone i polumaratone.

 Vodio se logikom 

- Bolest mi je dijagnosticirana 2015. godine. Odmah sam počeo s liječenjem. Ozdravljenje se počelo nazirati kad sam počeo koristiti ulje kanabisa, a poslije toga je uslijedilo trčanje. Prijatelj me nagovarao i ja sam ga poslušao. Brzo je počelo da djeluje. Kako fizički, tako i psihički, osjećao sam se bolje. Trčanje je djelovalo – pojašnjava Ribić.

Dodaje da je to bio znak da će, zahvaljujući ovoj fizičkoj aktivnosti, potpuno ozdraviti.

- Ne mogu reći da sam vjerovao da će me trčanje izliječiti. Ustvari, nisam se htio opterećivati time. Prosto sam se vodio logikom da trening i fizička aktivnost čak i zdravom čovjeku mnogo pomažu pa zašto ne bi i meni. Razmišljao sam kako mi to ne može odmoći nego samo dobro donijeti. Vrijeme je, zapravo, pokazivalo da sam upravu i, što sam više išao na treninge, osjećao sam se jači, spremniji i tijelo je nekako postalo otpornije na izazove koje mi je bolest priređivala – govori nam Ribić.

Veliki značaj

Prvi polumaraton je istrčao 2017. godine.

- Trčao sam u Tuzli, a uspio sam ga završiti možda za sat i 40 minuta. Onda sam pet mjeseci poslije trčao isti taj polumaraton za sat i 25 minuta. Sve je to pokazivalo da nevjerovatno napredujem uz sve svoje probleme i okolnosti koje su me zadesile. Po profesiji sam glumac i nikad nisam davao veliki značaj bolesti u smislu da mi postane primat u životu. Jednostavno sam se budio s tim, odlazio na trenige, išao u pozorište, na snimanja... – kaže Ribić.

A otkrio nam je šta ga je tjeralo naprijed.

- Snagu mi je dalo to što sam iz kolica uspio ustati, počeo sam koristiti kanabis pa trčati i onda počeo zdravo živjeti. Veća motivacija mi nije trebala – iskren je glumac.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.