TV SPEKTAKL

Kad tri minute postanu vječnost

Biti predstavnik svoje zemlje na najvećem muzičkom takmičenju na svijetu san je svih pjevača, muzičara i autora pa tako i Dalal

Dalal je u Štokholmu 2016. s Deenom, Jalom i Anom Rucner predstavljala BiH

Piše: F. MUSTAFIĆ

18.5.2019

Veliko finale Eurosonga 2019. održat će se u subotu u izraelskom Tel Avivu. Izvođači iz 26 zemalja pokušat će osvojiti evrovizijski tron i tako svojoj domovini osigurati organizaciju prestižnog takmičenja, koje svake godine prati više od 200 miliona gledalaca širom svijeta.

O svom evrovizijskom iskustvu, za “Dnevni avaz” govorila je Dalal Midhat, posljednja bh. predstavnica, koja je našu zemlju, zajedno s Deenom, Anom Rucner i Jalom, predstavljala u Štokholmu 2016. godine.

Sjajna organizacija

Kaže da je prvu Evroviziju gledala još kao djevojčica, sa sestrom i roditeljima.

- To nam je nekako postala tradicija i svaki put smo je gledali zajedno. Poslije sam sa prijateljima organizirala gledanje Evrovizije, a danas je volim pratiti s kćerkom – kaže Dalal. 

Biti predstavnik svoje zemlje na najvećem muzičkom takmičenju na svijetu san je svih pjevača, muzičara i autora pa tako i Dalal.

- Iznenadilo me koliko fanovi Eurosonga, zapravo, vole našu zemlju i naš jezik. Bili su oduševljeni našom odlukom da pjesmu izvodimo na bosanskom jeziku, jer je te godine 41 država izvodila pjesme na engleskom. Organizacija je bila sjajna, kao i druženje s ostalim takmičarima. Što je najbitnije, naša pjesma se i dalje sluša i naš nastup je ostao zapamćen. O nama se govorilo u švedskom nacionalnom dnevniku te pisalo u “New York Timesu” – kaže Dalal. 

Ističe da su pripreme za evrovizijske tri minute trajale mjesecima kako bi se Evropi i svijetu predstavili na najbolji mogući način.

- Tamo imate veoma mnogo proba pa na sceni stojite mnogo više nego što su, zapravo, one tri minute koje se prenose. Ali je definitivno najveća trema kad znate da vas gleda 200 miliona ljudi – priznaje pjevačica.

Kaže, ipak, da je velika čast biti predstavnik svoje zemlje te da je to, ujedno, i velika odgovornost.

Pod sankcijama

- Meni su te tri minute bile vječnost. Nikad vam nije dovoljno proba da to sve bude onako kako ste zamislili. Jednostavno, uvijek se može više i bolje – govori Dalal. 

Iako su od Evrovizije 2016. prošle tri godine, kaže da joj se i danas javljaju brojni fanovi, kojima na Eurosongu nedostaje Bosna i Hercegovina.

- Nakon Eurosonga, preko svoje izdavačke kuće “Tempo Digital” ostvarila sam saradnju s njemačkim autorima, koji su napisali “Never Give Up”, moj prvi singl na engleskom jeziku, koji je premijeru imao na svim velikim evrovizijskim portalima, kao i na radiostanicama u Velikoj Britaniji i Italiji. Svake godine sam i žiri za nekoliko tih portala te ocjenjujem evrovizijske pjesme ili pjesme s Dječije Evrovizije – kaže Dalal.

Odsustvo BiH s ovog takmičenja teško joj pada.

- BHRT je trenutno pod sankcijama, Evrovizija se čak i ne prenosi u našoj državi, a ne bi se ni prenosila ni 2016. da nismo pronašli sponzore – naglašava Midhat.

Slovenija mi je favorit

- Neću propustiti ni ovogodišnje takmičenje. Favoriti su mi Italija, Švedska, Armenija. Što se tiče regije, veoma mi se sviđa Slovenija i, naravno, Hrvatska – otkrila nam je pjevačica.

Nekad i sad

- Eurosong danas i prije dvadesetak godina dvije su potpuno različite stvari. Tu više nije bitna samo pjesma nego milion drugih faktora i zaista je potreban veliki budžet da bi se adekvatno predstavilo. Danas je to odlična platforma za prezentaciju singlova velikih izdavačkih kuća – smatra Dalal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.