BIH

Obilježen Evropski dan zaštite podataka

T. Ro.

29.1.2018

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, u povodu Evropskog dana zaštite podataka, poručili su danas da su pravo na zaštitu ličnih podataka i privatnosti temeljne vrijednosti svakog demokratskog društva koje podrazumijevaju proaktivan pristup i angažman nadležnih institucija kako bi građanima to pravo i bilo zagarantirano.

Prema riječima direktora Agencije Petra Kovačevića neophodna je harmonizacija bh. zakonodavstva sa evropskim, te da Agencija nije zadovoljna napretkom kada je u pitanju zaštita ličnih podataka u našoj zemlji.

Podsjetio je i na temeljne odrednice Opće uredbe o zaštiti ličnih podataka i njihovom slobodnom protoku, ali i na direktive koje se odnose na procesuiranje krivičnih djela u toj oblasti.

- Agencija će uputiti u proceduru odgovarajući zakonski prijedlog Ministarstvu civilnih poslova BiH, a kojim bi bila inkorporirana rješenja sadržana u aktu EU, odnosno Općoj uredbi – kazao je on.

Pomoćnica direktora Agencije Samira Čampara istakla je da su prošle godine provedena 83 inspekcijska nadzora, zaprimljeno 96 prigovora građana i vođeno 45 postupaka po službenoj dužnosti. Također, dodala je da je dato i 180 mišljenja, od čega se 38 odnosi na određene zakone.

- Pored toga, upućeno je 200 odgovora i uputa, ali i izdato 15 prekršajnih naloga, što je više nego prethodnih godina – naglasila je Čampara.

Zamjenik direktora Agencije Ante Boras podsjetio je da Agencija nema kadrovsku popunjenost, te da ni u odsjeku za prigovore nema zaposlene osobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.