BIH

Kormak: Korupcija tumor bh. društva

E. HALIMIĆ

21.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Foto: S. Saletović

Zloupotreba položaja najzastupljenija je optužba u predmetima korupcije u BiH, zbog čega se čak 43 posto predmeta korupcije koje prati Misija OSCE-a u BiH odnosi upravo na zloupotrebu položaja, istaknuto je tokom današnje prezentacije izvještaja nazvanog "Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u BiH", koji je urađen u okviru aktivnosti u borbi protiv korupcije Misije OSCE-a u BiH.

U izvještaju je navedeno da je okončano 67 predmeta korupcije koji su pratili.

Generalni sekretar OSCE-a Tomas Greminger (Thomas), koji boravi u posjeti BiH, izrazio je nadu da će preporuke koje izvještaj sadrži unaprijediti procesuiranje predmeta iz oblasti korupcije.

Jedna od preporuka je usklađivanje zakona uključujući i krivične zakone. Također, potrebna je dodatna edukacija sudija i tužilaca, ali je Greminger napomenuo da borba protiv korupcije zahtijeva dugotrajan i predan angažman svih nadležnih institucija.

- Otklanjanje kulture nekažnjavanja počinilaca korupcije podrazumijeva odlučan odgovor sistema krivičnog pravosuđa – istakao je Greminger, dodajući da su preporuke u izvještaju zasnovane na praćenju 67 okončanih predmeta korupcije od 2010. do 2017. godine.

Ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) nazvala je korupciju tumorom koji nagriza bh. društvo u cjelini, zbog čega smatra da je vrijeme poduzeti nešto u tom smislu, dodajući da ovaj izvještaj sadrži jasne smjernice za rješavanje ovog pitanja.

Šef Misije OSCE-a u BiH Brus Berton (Bruce) najavio je da će konačni izvještaj o praćenju više od 150 predmeta korupcije biti objavljen početkom sljedeće godine, ali i danas objavljeni izvještaj donosi sveohuvatan i nepristrasan pregled stanja procesuiranja predmeta korupcije.

Kroz izvještaj, kaže Berton, poziva se na zaštitu sudija i tužilaca kao i svih nositelja pravosudnih funkcija od političkih utjecaja, a većina datih preporuka odnosit će se na nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Vigemark: Unaprijediti efikasnost pravosuđa

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) pozdravio je izradu izvještaja koji donosi procjenu potreba za unapređenje efikasnosti pravosuđa, a istovremeno EU radi analizu potreba i mjera kojima bi se osnažilo pravosuđe u borbi protiv korupcije, ali to znači da pravosuđe ne smije biti korumpirano jer se korumpirano pravosuđe ne može boriti protiv korupcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.