HUMANOST

U "Roditeljskoj kući" akcija darivanja krvi

Fena

14.5.2018

U "Roditeljskoj kući" u krugu Pedijatrijske klinike na Jezeru za sutra od 11 do 17 sati najavljena je akcija darivanja krvi.

Akciju organiziraju Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“, Crveni križ FBiH, Crveni križ Općine Centar i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH.

Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka“ u saopćenju za javnost naglašava da je tokom hemoterapije svakom djetetu, oboljelom od raka, potrebna krv. Često oni primaju i po nekoliko doza sedmično.

- Donirana krv za njih znači život, jer bez toga ne bi mogli nastaviti liječenje. Pozivamo sve građane koji su u prilici da dođu 15. maja u "Roditeljsku kuću" i poklone dio sebe, što može spasiti život jednog djeteta. Djeca oboljela od raka istinski su heroji, ali i oni trebaju svoje heroje koji će im biti podrška. Njihov heroj budite vi - naglašeno je.

Direktor Udruženja Fikret Kubat zaželio je dobrodošlicu u "Roditeljsku kuću" svim učesnicima akcije darivanja krvi.

- Otvaranjem vrata "Roditeljske kuće", otvaramo vam i svoje srce. Zajedno s Crvenim križem, sakupljamo kapljice koje život znače i koje našoj djeci često zatrebaju - naglasio je.

Želja jedne od majki u "Roditeljskoj kući" je da niko nikad ne sazna kako je ovisiti o vrećici krvi, kako je čekati da stigne gledajući svoje dijete beživotno, malaksalo i blijedo.

Generalni sekretar CKFBiH Namik Hodžić naglašava da se, akcijom darivanja krvi u "Roditeljskoj kući" finalizira Nedjelja Crvenog križa, koja traje od 8. do 15. maja.

- Mislim da je to najljepši mogući način da pokažemo snagu humanosti. Pozivamo sve građane da se odazovu na tu akciju. Krv je lijek čiji je izvor čovjek, nema zamjenu i ne može se umjetno napraviti. Jedna doza pomaže i do tri ljudska života, zamislimo onda koja je vrijednost jednog davaoca krvi. Stoga darujmo krv u borbi za život, budimo nečiji heroj. Vidimo se 15. maja u "Roditeljskoj kući" - istaknuo je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.