TURISTIČKA PATROLA

Trebinje: Platani, sunce i vino

P. MUCOVIĆ

21.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Trebinje se nalazi na raskrsnici puteva prema Dubrovniku i Herceg-Novom. Opasano je sa 11 kula koje potječu iz doba austrougarske vladavine ovim područjem, a namjena im je bila da štite grad od vanjskih neprijatelja. Oduvijek je ovaj grad privlačio goste svojom ljepotom, a posljednjih godina turizam sve više dobiva na značaju.  

Mala oaza

Svi koji dođu u grad podno Leotara osnovne informacije o svim znamenitostima mogu dobiti u Informativnom centru Turističke organizacije koji se nalazi u strogom centru, prekoputa čuvene bašte koju krasi 16 stoljetnih platana. Urbana legenda kaže da pravog Trebinjca možete prepoznati ako vam tačno odgovori na pitanje: „Koliko se platana nalazi u centru grada“, dok za posjetioce vrijedi pravilo: ”Nisi bio u Trebinju ako nisi popio piće pod platanima.”

Kako kaže Marko Radić, direktor Turističke organizacije, centar grada je mala oaza zelenila s građevinama iz različitih perioda, a u njemu se prepliću mediteranski, turski i austrougarski stil.

- Centrom dominira stari grad Kastel, opasan bedemima iz vremena osmanske imperije, u čijem su središtu dvije džamije, Sultan Ahmedova i Osman-pašina, kao i Muzej Hercegovine, koji vam može pomoći da doživite bogatu i daleku istoriju Trebinja. Bit ćete u prilici vidjeti i dio Dučićevih poklona gradu - pojašnjava Radić.

U centru grada je i Katedrala blažene djevice Marije, koju od Sabornog hrama svetog preobraženja Gospodnjeg dijeli prelijepi park, prava oaza zelenila, ali i brojnih sadržaja za najmlađe.

Trebinje je grad koji ima i nekoliko mostova, čije se podizanje veže uz različite periode.

- Kroz srce grada protječe rijeka Trebišnjica, čije obale spaja nekoliko mostova, a jedan od njih je Arslanagića most, biser osmanske arhitekture, koji slovi za jedan od najljepših u BiH – kaže Radić i dodaje da se zaljubljenici u avanturistički turizam u Trebinju mogu oprobati u vožnji kanuom, pecanju, planinarenju, paraglajdingu...

Najljepši pogled na grad pruža se s brda Crkvina, na kojem se nalazi Hercegovačka Gračanica, gdje je sahranjen pjesnik Jovan Dučić.

- S Crkvine se pruža veličanstven pogled na grad, tu ćete doživjeti i poseban mir - navodi Radić.

Prilikom obilaska Trebinja ne treba zaobići ni glavnu gradsku pijacu, jedinstveno mjesto puno boja, mirisa i okusa, gdje se mogu kupiti autentični domaći proizvodi - od voća, povrća, mliječnih proizvoda, do meda, ljekovitog bilja, ali i prerađevina od voća i povrća nastalih u domaćoj radinosti. Ljubazni prodavači uz to će vam ispričati kako se koji proizvod pravi.

A ako biste se poželjeli rashladiti u vrućim ljetnim danima, tu su olimpijski bazen „Banje“, kupalište Bregovi, izletišta Studenac, Lastva i Jazina, eko-kamp „Ušće“, obale Trebišnjice s pogledom na čuvene dolape, ali i „Grad sunca“ s akva parkom, koji se nalazi 6,5 kilometara od centra grada.

Dobra kapljica

Tu su i trebinjski restorani koji u svojoj ponudi imaju raznovrsnu hercegovačku hranu, kao što su priganica sa sirom iz ulja, prijesnac, pečenje ispod sača, zatim kaštradine sa suhom janjetinom, potočnom pastrmkom...

Ljubiteljima dobre kapljice nudi se obilazak neke od brojnih vinarija, a vina iz Trebinja pili su i na habsburškom dvoru u Beču, o čemu svjedoče srednjovjekovni zapisi. Prvi kontingent izvezen je 1883. godine preko Trsta u Evropu. 

Svi trebinjski domaćini imaju svoju priču koju rado prenose turistima uz domaću rakiju lozovaču, liker, vino, sir i pršutu.

Našu šetnju ovim lijepim gradom završit ćemo riječima Trebinjca, poznatog scenariste Feđe Isovića: „Žao mi je ljudi koji ne znaju za Trebinje!“

Cijene posjete „Gradu sunca“  

Ulaznica za akva park u „Gradu sunca“ košta 30 KM, a podrazumijeva korištenje svih sadržaja. Poludnevna ulaznica je 15 maraka, a djeca do 120 centimetara visine ne plaćaju ulaz.  

Organizirane grupe koje broje više od 100 članova dobivaju popust od 20 posto na cjelodnevnu kartu, a grupe od 50 članova imaju popust od 10 posto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.