REAKCIJE

Latinka Perović za "Avaz": Pobjeda prava i pravde

Bez obzira na poremećene odnose u savremenom svijetu, na relativizaciju režima i ekskluzivnog nacionalizma, ipak je pobijedila istina o zločinima

Perović: Nije mogla biti drugačija presuda

S. DEGIRMENDŽIĆ

21.3.2019

Latinka Perović, ugledna srbijanska historičarka i nekadašnja političarka, komentirajući za “Avaz” presudu zločincu Radovanu Karadžiću, kazala je da je očekivala da on dobije najstrožiju kaznu.

Dvije strane 

Ona naglašava da su se, inače, u raspravama o Haškom tribunalu i procesima koji su pred njim vođeni, naročito protiv zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, ogledale i dvije strane o samom ratu na ovim prostorima.

- Znate šta, u raspravi o Haškom tribunalu o procesima koji su tamo vođeni, o procesu konkretno Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, uvijek su se ogledale i te dvije strane u samom ratu. Jedna koja je dovela do raspada države, do teških zločina, do genocida u Srebrenici.

I druga koja je smatrala da, bez obzira na poremećene odnose u savremenom svijetu,  na relativizaciju tih režima i tog ekskluzivnog nacionalizma, ipak mora trijumfirati istina o tim počinjenim zločinima i mislim da je ta presuda Karadžiću to potvrdila.

Za mene lično je bilo potpuno neočekivano da ona može biti drugačija. Tako da nekakva nadoknada, satisfakcija, nažalost za tolike žrtve, tolike patnje ljudske je postignuta.

Ona naglašava da je doživotna zatvorska kazna za zločinca Karadžića vrlo važna i sa stanovišta djelovanja ultranacionalističkih i radikalnih pokreta u svijetu. 

- Mislim da je to vrlo važno i sa stanovišta postojanja i djelovanja tih ultranacionalističkih, radikalnih pokreta u svijetu, terorističkih akcija, koje čak, kao što smo vidjeli na Novom Zelandu, nalaze inspiraciju u tom srpskom nacionalističkom projektu. Mislim da je zato ova presuda vrlo značajna i iz tog aspekta – ističe Perović.  

Utjecaj na odnose BiH i Srbije  

Ona smatra da će presuda zločincu, kada su u pitanju odnosi BiH i Srbije, biti korištena dvojako i da će se u svakom slučaju odraziti na dvije zemlje. 

- S obzirom na tu trenutnu situaciju, s jedne strane priznavanje nezavisne BiH, njene nedjeljivosti u isto vrijeme i, s obzirom na te dvije neke interpretacije svega toga što se desilo i na čemu smo, to će zasigurno utjecati na odnose dvije zemlje. 

Mislim da će, s jedne strane, to sigurno zaoštravati te odnose, da će to koristiti ta nacionalistička velikosrpska politika. A u isto vrijeme mislim da za ljude razuma, za ljude koji imaju svijest o tome šta se sve dogodilo i do kakvih su sve tragičnih okolnosti dovedena Bosna i Hercegovina i odnosi u njoj ova presuda je nekakva podrška naporima da se neko rješenje traži u miru i zajedničkom životu – zaključuje Perović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.