SUĐENJE

Subašić: Imamo pravo na pravdu

Imamo pravo na pravdu, poručuju Majke enklava Srebrenica i Žepa. Avaz

Piše: S.KURT

15.7.2019

Mi imamo pravo na pravdu, kazala je za Avaz.ba predsjednica Pokreta ''Majke enklava Srebrenica i Žepa'', povodom presude koju će vrhovni sud u Holandiji izreći u petak u Hagu.

Vrhovni sud u Holandiji izreći će pravosnažnu presudu po žalbama majki Srebrenice i države Holandije na presudu Apelacionog suda iz 2017. godine prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 300 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

- Vjerujemo da će presuditi pravedno. Ako tako ne bude, mi ćemo se žaliti Strazburu.  Moramo vjerovati da će pravedno presuditi i time prihvatiti svoju odgovornost - kaže Subašić i podsjeća da je već pravda utvrđena kod slučajeva ''Nuhanović'' i ''Mustafić''.

Zato ona i vjeruje da će tako biti i u ovom slučaju.

Ne može se praviti razlika među ljudima koji su stradali. Nadam se da će i žrtve, koje su bile u Potočarima, u bazi UNPROFOR-a koji su prihvatili da su 30 posto odgovorni, valjda će prihvatiti i dalje - rekla je Subašić. 

Više od 6.000 članova porodice ubijenih u genocidu u Srebrenici 2007. godine tužilo je Holandiju. Sedam godina kasnije okružni sud u Hagu je utvrdio da je Holandija odgovorna za smrt više 300 muškaraca koje je holandski bataljon 13. jula 1995. protjerao iz UN-ove baze znajući da će biti ubijeni.

Na ovu presudu porodice žrtava i država Holandija su uložile žalbu, a Apelacioni sud je 2017. potvrdio odgovornost Holandije.

Po tužbi Hasana Nuhanovića također je 2013. vrhovni sud donio odluku prema kojoj je Holandija odgovorna za smrt tri Bošnjaka iz Srebrenice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.